KarriereNy i job

Derfor skal du blive iværk­sæt­ter som stu­de­ren­de

Mange studerende ved, at de vil være iværksættere - en dag. Meget taler dog for, at du bør starte med det samme.

Hvis du er studerende, og har drømme om at kaste dig ud i livet som iværksætter en dag, så stil dig selv følgende spørgsmål: Hvorfor vil du først være det en dag og ikke med det samme?

Der er alt for mange, der egentlig har evnerne og viljen til at blive iværksætter, men som ikke bliver det, fordi de bliver ved med at udskyde drømmen. Jeg selv og andre iværksættere peger på flere fordele ved at komme i gang som hurtigt som muligt.

Flere økonomiske fordele

Man hører ofte, at det kræver stor kapital at starte egen virksomhed. Det er ofte sandt, men i mange tilfælde skyldes det primært, at iværksætteres private omkostninger er for høje i forhold til livet som selvstændig. Her er det i den grad anderledes for studerende.

Som studerende har du typisk meget lave udgifter til privat forbrug. Det giver dig en fordel, fordi du ikke behøver at generere en særlig høj omsætning, før du kan “leve af det”. Udover det, har du også mulighed for at investere i din virksomhed med SU-lån til meget lave omkostninger, og som du ikke skal betale af på med det samme. Med andre ord kan du prøve din virksomhed af og udvikle den uden store økonomiske konsekvenser.

Den succesrige serieiværksætter Mads Peter Vejby, som stod bag mobilselskabet M1, og solgte det for et trecifret millionbeløb, opfordrer dig også til at starte din drøm så tidligt som muligt:

“Bedste råd vil være: Sørg nu bare for at komme i gang, lad nu være med at tænke om din idé er fin eller god nok. Lav et omkostningsbudget, og sørg for at komme i gang, inden du tjener for mange penge, for tjener du først mange penge, kan det være svært at komme ned på en iværksætterløn igen”

Du mangler IKKE erfaringer

Man hører ofte unge håbefulde iværksættertalenter komme med parolen “ jeg skal også være iværksætter en dag, men jeg vil først have nogle erfaringer, så jeg undgår at lave store fejl”. Hvis du er bange for at lave fejl, skal du ikke blive selvstændig erhvervsdrivende. Du skal turde gøre dig dine egne erfaringer.

Du kan stille dig selv spørgsmålet om, hvorvidt det egentlig er godt eller skidt at have mange erfaringer, hvis du vil drive din egen virksomhed. Om ikke erfaringerne begrænser dig mere, end de gavner?

Det er naturligvis korrekt, at du med erfaringer kan afværge forskellige amatøragtige fejl. Jeg vil dog mene, at jo flere erfaringer, du får, jo mere “fastlåst” vil du blive i din entreprenelle tankegang. Derfor skal du kaste dig ud i det og lære af dine fejltagelser, for på denne måde at udvikle din virksomheds unikke kernekompetencer. Der er ingen, der har en færdig pakkeløsning, når det handler om iværksætteri - du skal selv finde frem til løsninger, der giver din virksomhed de konkurrencemæssige fordele.

Tiden efter uddannelsen

Du er naturligvis ikke studerende hele dit liv, så der kommer et tidspunkt, hvor du ikke længere får SU og har mulighed for SU-lån. Og hvad skal der så ske?

På grund af, at du har startet din virksomhed under uddannelse, har du ved endt uddannelse et gunstigt udgangspunkt, hvor følgende muligheder er sandsynlige:

  1. Din virksomhed kører økonomisk så godt, at du kan leve af det på fuld tid. Blandt andet på grund af dit lave udgiftsniveau.
  2. Din virksomhed kører på et økonomisk niveau, der gør, at du kan drive den på deltid, og finde et deltidsarbejde ved siden af.
  3. Din virksomhed kører økonomisk mindre godt, men til gengæld har du fundet investorer, der tror på din idé og som vil kaste penge i den.
  4. Din virksomhed er ikke holdbar, hvorfor du må droppe den. Til gengæld har du gjort dine egne erfaringer, som du kan tage med videre.

Uanset hvilken situation du ender i, kan du tage noget positivt med videre. Om det så er af økonomisk eller erfaringsmæssig karakter.

Du er sikret, hvis ikke det går

Det er ingen skam at starte en virksomhed, der ikke bliver en succes. Den karismatiske smykkesælger Kasi Jesper skriver i sin selvbiografi, at han ikke har sympati for iværksættere, der ikke er gået konkurs minimum tre gange. Det er måske sat lidt på spidsen, men værd at tænke over.

Økonomisk har du et fint udgangspunkt, selvom du skulle stå med et mislykket virksomhedsprojekt. Det skyldes, at du, hvis du er medlem af en a-kasse, får næsten 15.000 kr. før skat hver måned. Det lyder måske ikke af meget, men sammenlignet med SU er det særdeles fordelagtigt.

“Vi får faktisk en del henvendelser fra folk, der vil vide, om der er nogle a-kasser, der tilbyder særlige dagpengesatser for iværksættere, og om de overhovedet kan få dagpenge, hvis de har startet egen virksomhed under uddannelse. Og det kan vi jo berolige dem med, at det kan de, så længe de formelle krav er opfyldt” siger Nermeen Ghoniem, ansvarlig for a-kasser på den finansielle sammenligningsportal Mikonomi.dk.

Læs også