AnsøgningJobsøgning

Den gode jo­ban­søg­ning

Få et unikt indblik i, hvad modtageren af din jobansøgning tænker og vægter højest.

Screeningen af ansøgninger går hurtigt, når HR Manager i Nordisk Film, Ole Tofft, leder efter nye medarbejdere til den store medievirksomhed, der rummer alt fra handymænd og biografchefer til marketingmedarbejdere og filmjurister. For Ole ved, hvad han vil have og ikke mindst, hvad han ikke vil have.

Hvad kendetegner en god jobansøgning?

Den skal fortælle mig som læser, hvad din motivation for at søge netop det her job er, hvorfor du er kvalificeret, og så skal den fylde maks en A4-side. Det eneste, en ansøgning skal gøre, er at få dig til samtale. Formålet er ikke, at du skal have jobbet – det får du først, når du har været til samtale. Du skal naturligvis også vedlægge et målrettet CV. Det er nok det altafgørende. Lad være med at sende anbefalinger med, for de gør alligevel ikke en forskel, om du bliver kaldt til samtale eller ikke.

Hvad skal et målrettet CV indeholde?

Jeg kan hurtigt se, om et CV er en masseproduktion, så vær selvkritisk og målret CV’et til stillingen. Fx bør du, i stedet for at beskrive alle 10 spændende projekter, du har arbejdet med i løbet af din karriere, plukke 3-4 ud, der demonstrerer, hvorfor du er særligt kvalificeret til det pågældende job. Har du forstået jobbeskrivelsen rigtigt, så de udvalgte erfaringseksempler matcher, er der altså rigtig gode chancer for at komme øverst i bunken. Ekstrainformationer som rejseaktiviteter, hobbies og lignende bør afstemmes efter jobbet, du søger. Nogle gange er det relevant for stillingen, at du har international erfaring og har boet i udlandet, andre gange er det ligegyldigt, og dermed bare ’støj’ på CV’et. Husk også at skrive lidt om dig selv som privatperson.

Hvad kendetegner en mindre god ansøgning?

Nogle gange oplever vi ansøgere, der søger til Nordisk Film, fordi ”filmbranchen er spændende” frem for jobbet i sig selv, og sådan må det ikke være. Hvis du søger job i vores reception, men egentlig brænder for at skrive manuskripter og tænker, at det kan være en god indgang til branchen, er det ganske enkelt en forkert stilling, du søger. Det spilder både vores og din tid. Vi vil have madkyndige kantinemedarbejdere og talstærke revisonsfolk, i det hele taget medarbejdere, der brænder for lige præcis det, de laver. At de så synes, at det er spændende at være en del af en stor medievirksomhed som Nordisk Film, er kun positivt, men det må aldrig blive det bærende.

Hvordan har du det så med uopfordrede ansøgninger?

Vi modtager og opbevarer uopfordrede ansøgninger gennem den elektroniske jobdatabase, Easycuit, som der er direkte adgang til via vores hjemmeside.

Men læser I dem overhovedet?

Udfordringen ved en uopfordret ansøgning er, at den er meget svær at målrette. Vælger man at skrive sådan en, skal den være interessant og specifik nok til, at vi kan finde den, når vi senere leder i vores database. Første trin er, hvad du specifikt vil arbejde med i Nordisk Film, hvor og hvorfor. Du bliver altså nødt til at kende virksomheden, før du søger, og det gælder for alle virksomheder. Vil du gerne arbejde med marketing, skal det fx fremgå, om det er for vores Film-, Biograf-, eller PlayStation-forretning, og hvorfor du egner dig til netop den afdeling. Man skal passe meget på med en jeg-kan-alt-blæksprutte-ansøgning. Bliver den for generel, så er der stor risiko for, at vi ikke opdager eller husker den.

Til sidst det klassiske jobansøgnings-dilemma: Skal man vedhæfte et billede?

Når man læser ansøgninger med et billede vedhæftet, er det lettere at huske personen bagefter, og det kan være afgørende i en bunke med over 100 ansøgere. Det, man skal passe på, er, at modtageren hurtigt læser en personlighed ind i et billede, så det er vigtigt, at det virkelig viser, hvem du er, og frem for alt matcher det job, du søger. Sunny Beach-feriebilleder er aldrig rigtig gode, men det er lige så misforstået med et formelt portrætbillede uden smil i sort-hvid til et job i kundeservice, hvor det er vigtigt at være meget udadvendt og kommunikerende. Find den slags venner, der tør at sige, at du ikke bør stille op i X Factor, fordi du synger falskt, og få dem til at vurdere, om det er det rigtige billede.

HR-Manager, Ole Toffts, gode råd:

  1. Sæt din ind i virksomhedens organisation og kultur.
  2. Gør det klart, hvad din motivation er for at søge jobbet.
  3. Demonstrer med eksempler, hvad der kvalificerer netop dig.
  4. Målret dit CV til jobbet.
  5. Vær selvkritisk, hvis du vedhæfter et billede.