Karriere

Dansk op­start­svirk­som­hed med kurs mod himmelen

Et lille dansk startup har netop sikret sig en investering på lidt over 15 millioner kroner fra stort ventureselskab samt prominente stiftere fra Facebook og Instagram. Læs her, hvordan det kunne gå så godt.

"Vi bygger Opbeat, så udviklere kan bruge tid på at udvikle - og ikke vedligeholde."

Sådan lyder visionen fra danskerne bag en af de hotteste opstartsvirksomheder lige nu. Danske Opbeat er på bare et år gået fra en vision til at have fået opbakning fra nogle af de tungeste folk i branchen - og det endog uden at have et færdigt produkt klar endnu.

"Det er frustrerende, at man skal bygge interne applikationer og bruge så meget tid på alt det bagvedliggende, når man som it-udvikler egentlig bare gerne vil bygge noget nyt," fortæller Rasmus Makwarth, der er stifter og direktør hos Opbeat.

Nærmere bestemt går idéen ud på et cloud-baseret hosted kontrolcenter, der kan håndtere forskellige web-aktiviteter på daglig basis, og som kan blive sat op på få minutter til gavn for udviklere verden over.

Blæst helt omkuld

Rasmus Makwarth fik ideen, da han selv tidligere arbejde på forskellige web-projekter. Her fortæller han, hvordan han selv oplevede frustrationerne med ikke blot at skulle udvikle et nyt system, men samtidig også skulle holde styr på alt det bagvedliggende.

En lang historie kort - for nyligt blev idéen omsat til en regulær investering på over 15 millioner kroner fra Balderton Capital, en stor London-baseret venturekapitalfond.

"Det er fantastisk, og jeg må tilstå, at det går meget hurtigt lige nu," siger Rasmus Makwarth.

Den store investering kommer i kølvandet på, at flere prominente investorer, også kaldet angels, har kastet sin kærlighed på projektet.

Blandt investorerne finder vi:

Andrew McCollum - medstifter af Facebook

Mike Krieger - medstifter af Instagram

Andreas Ehn - tidligere CTO for Spotify

Steffan Christensen - medstifter af 23

Thomas Madsen-Mygdal - tidlig investor i Podio

"Det har været virkelig fedt og overvældende at få dem om bord, og de kan både hjælpe ud fra et forretnings- og produktperspektiv, og derudover er de jo med til at validere vores projekt udadtil," siger han.

Sådan fik vi skudt projektet i gang

Særligt Mike Krieger, der har været med til at udvikle Instagram, var noget af en sejr at få med om bord. Han startede i sin tid ud med egentlig blot at ville bygge en ny fed iPhone-app til billeder - men igen og igen oplevede han også det sure arbejde med at holde styr på de interne systemer, der skulle skaleres og vedligeholdes, samtidig med selve udviklingen af produktet jo også skulle fortsætte.

"Da jeg så Opbeats tilgang til de udfordringer, udviklere står over for, ville jeg være med på projektet med det samme. Jeg kunne forholde mig til de smerter Opbeat forsøger at løse for udviklerne," har Mike Krieger tidligere udtalt til Techcrunch.

Og manden bag Instagram synes ikke bare at sprede om sig med penge, eller kaste dem efter alt, der bare har nul og ettaler - Mike Kriegers investering i Opbeat skulle eftersigende være hans første it-opstartsinvestering.

Det startede med en dansk angel

Men før de håbefulde danskere, Rasmus Makwarth og medstifter Ron Cohen, med den gode ide overhoved kunne sidde på en kaffebar og snakke med medstifteren af Facebook eller Instagram, startede det hele med en dansk investor.

Den danske it-entreprenør, serie-iværksætter, aktivist og blogger, Thomas Madsen-Mygdal var således første mand på holdet. Udover en femcifret check var han manden med planen og erfaringen om, hvordan de skulle komme videre med projektet.

"Vi startede i april, og fik Thomas med i maj. Han er måske den dygtigste investor man kan få sig i Danmark, så det var noget vi gik meget målrettet efter. Han har prøvet det før, og er super god til at hjælpe entreprenører med at fokusere på de rigtige ting på de rigtige tidspunkter," fortæller Rasmus Makwarth.

Erfaringen fra den tunge danske entreprenør viste sig at give pote. Han kom lige præcis ind med den rådgivning, de havde brug for. For Rasmus Markwart og hans hold regnede egentlig bare med, at de nu skulle ned i kælderen og taste løs på tastaturet og få så mange linjer kode banket af som muligt.

"Men en af de ting han (Thomas Madsen-Mygdal) sagde, var, at vi skulle rejse ud og snakke med potentielle kunder - altså virksomheder, som var rigtig dygtige til at monitorere og sørge for at deres webapplikationer kører gnidningsfrit - med andre ord virksomheder med en god udviklerkultur," fortæller Rasmus Makwarth videre.

Verdensturne var det hele værd

Opbeats tur rundt i verden var udover at være det helt rigtige for opstartsvirksomheden også det bedste råd, Rasmus Makwarth vil give videre til andre håbefulde iværksættere.

"Det er uvurderligt at komme ud og snakke med de rigtige folk i branchen. Og heldigvis fik vi en masse god feedback. Da vi kom hjem til Danmark igen, kunne vi sagtens nå at bygge en prototype, fordi vi havde lært så meget på turen, at vi ikke zigzaggede så meget, da vi skulle bygge det."

Men Opbeats verdensturne, for at suge viden og know-how fra virksomheder og dygtige personer i it-verdenen, viste sig ikke kun at være anvendeligt i udviklingsarbejdet - de fik som sagt den ene prominente investor efter den anden.

"Som en sideeffekt begyndte der at komme nogle rimelig højtprofilerede angels om bord, som desuden udelukkende er privatpersoner, som beskæftiger sig lige præcis med det, som vi gør."

"Det har været fantastisk at få dem om bord, og helt overvældende," siger han.

Nu er det bare fuld fart frem

Nu skal Opbeat tage skridtet videre - fra den gode ide til en verdensomspændende virksomhed. De mange penge skal derfor blandt andet bruges til ansætte flere folk, for lige nu er de kun fem mand.

Med hensyn til Opbeats platform, så har de fået udviklet en prototype som 4.000 allerede har efterspurgt at blive inviteret til. Og sidst på året, hvis alt går efter planen, lanceres Opbeat officielt.

Ramus Makwarth fortæller, at der lige bliver tid til en uges ferie for første gang i godt et år - og ellers skal der bare fuld fart på.

"Drømmen er uden tvivl at lave den platform, som udviklere tyr til, når de starter udviklingen af en ny webapplikation op. Altså at være default-go-to-sted i forhold til at styre alt det bagvedliggende monitorering og samarbejde," slutter Rasmus Makwarth.