KarriereOpsigelseØvrigt

Dåb­sat­te­sten spiller ind, når virk­som­he­der­ne fyrer

Selv om det er stik imod reglerne, betyder det noget, om du er 30 eller 60 år, når virksomhederne skal fyre medarbejdere. Knap 30 procent af de adspurgte virksomheder i en undersøgelse fra advokatkæden Advodan svarer, at alderen har en rolle, når der skal fyres.

Det føles som om, jorden er ved at gå under. Hvad skal der ske nu? Kan du få et nyt arbejde? Kan økonomien bære uden din indtægt? En fyreseddel kan være et frygteligt chok – og kan føles fuldstændig uberettiget – og måske er det mere sandt, end vi lige går og tror. I en undersøgelse fra advokatkæden Advodan svarer 30 procent af landets små- og mellemstore virksomheder, at medarbejdernes alder spiller en rolle, når de skal fyre. På trods af, at det er stik imod reglerne om ligebehandling og forskelsbehandling.

Som arbejdsgiver kan det være fristende at afskedige en medarbejder, der måske har haft sine bedste år, og som nu også er løntung, hvis det går dårligt i virksomheden – men manøvren rammer lige ind i loven om forskelsbehandling, hvis man spørger advokat Steen Marslew fra Advodan i Holbæk. Han har rådgivet både virksomheder og fagforeninger i mange år – inden for området.

”Det er tankevækkende, at vi har haft loven om forskelsbehandling siden 1996, og alligevel er der så mange virksomheder, som skeler til alderen, når de afskediger. Forskelsbehandling gælder i øvrigt også for unge på arbejdsmarkedet. Her må arbejdsgivere heller ikke gøre forskel alene på grund af, at medarbejderen tilhører en yngre generation,” siger Steen Marslew til PID.dk – Personalechefer i Danmark.

Han foreslår i stedet for, at man som arbejdsgiver overvejer, om medarbejderne kan blive efteruddannet eller tilbydes andre opgaver i stedet for.

”For det korte råd er, at man skal lade være med at afskedige nogen, hvor det ligner forskelsbehandling. Så ender vi med en sag,” siger han og henviser til et øget antal klager i Ligebehandlingsnævnet. Her modtog man sidste år 347 klager over forskelsbehandling på arbejdsmarkedet – i 2010 var det 286.

Antallet af sager stiger

Kigger man isoleret set på sagerne om aldersdiskrimination i Ligebehandlingsnævnet er antallet af sager steget år for år, siden nævnet begyndte i 2010.

”Det tegner til endnu et rekordår for ligebehandlingsnævnet i antallet af sager om aldersdiskrimination. I de første seks måneder af året (2012, red.) har nævnet afgjort 32 sager om alder. I 2011 kom nævnet op på 54 sager, hvilket var en fordobling fra året før, hvor der kun var 23 sager,” lyder det på HK’s hjemmeside.

Det står værst til i Staten, hvor halvdelen af de 32 sager handler om afskedigelser og ansættelser i det offentlige. Til sammenligning er kun hver tredje beskæftigede i Danmark ansat i det offentlige.

”Klagerne vandt de ni af sagerne, og på det halve år er Staten blevet sat til at betale over 1,8 million kroner i godtgørelse for aldersdiskrimination,” skriver Avisen.dk.

Alene på én arbejdsplads har Ligebehandlingsnævnet afgjort, at en offentlig arbejdsgiver skal betale en million kroner til de fire ældste chefer, der alle blev fyret.

Ifølge den førnævnte undersøgelse fra Advodan foretrækker virksomheder at sige farvel til mændene frem for kvinderne, når de skal afskedige. Dobbelt så mange virksomheder oplyser, at den seneste medarbejder, som blev opsagt, er en mand.

”Det viser jo, at det er nemmere at afskedige mænd. Hvis virksomhederne er bange for at få en ligebehandlingssag på halsen, tager de det sikre valg,” forklarer Steen Marslew fra Advodan.

Bliver du fyret, er det en god idé af følge nedenstående råd fra HK.dk.

Når du bliver fyret fra dit job, er det ikke kun dit job, du mister. Du må også vinke farvel til en økonomisk sikkerhed, gode kolleger og ikke mindst hele den identitet, der ligger i det at have et job.

7 gode råd hvis du bliver fyret
1. Vær åben og fortæl familie og venner, hvad der er sket.
2. Se dig ikke tilbage!
3. Accepter, at du reagerer, og at der er tale om helt almindelige reaktioner for et menneske, som har lidt stort tab.
4. Brug dine netværk.
5. Søg og tag imod hjælp.
6. Tro på det bedste.
7. Prøv at komme videre hurtigst muligt.

Det er et chok at blive afskediget. Uanset hvor meget man har prøvet at forberede sig på det.

En fyring giver anledning til at spørge: "Hvad er vigtigt for mig lige nu?" Et spørgsmål, som giver dig mulighed for at få styr på dine grundholdninger og prioriteter i livet. Det er en god idé at bruge et par dage på at tænke situationen igennem og finde ud af, hvordan du bedst kommer videre.

Læs også