JobsøgningKarriere

Barsel bliver brugt til at gøre job-status

Når mænd og kvinder holder barsel, får de tid til at nå helt ned i de dybere lag af sig selv. De giver sig selv lov til at tænke over, hvad det egentlig er, de vil rent arbejdsmæssigt, og derfor vælger mange at gå på jobjagt i slutningen af barslen.

I hverdagen går det hele stærkt. Vi multitasker, modtager hele tiden en lind strøm af information og det hele går måske bare lidt for hurtigt. Når vi pludselig befinder os mellem bleer og pludren – og har været der i nogle måneder – så får vi rum til at tænke over vores livssituation.

”Det er især i slutningen af barslen, hvor man skal til at vende tilbage til ”virkeligheden” på arbejdsmarkedet, at mange begynder at tænke over, hvad de egentlig vil. Det samme gør sig gældende ved lange ferier, hvor man kommer ned i nogle dybere tankelag og giver sig selv lov til at stoppe op og tænke over, hvad det egentlig er, der giver en arbejdsglæde,” siger Charlotte Bak, der er konsulent i karriereenheden i Dansk Magisterforening.

Hun tror, at man hurtigt skøjter let hen over de dybere tanker i en travl hverdag, og hun hilser det velkomment, at man tænker over sit arbejdsliv og liv i det hele taget.

”Det synes jeg altid, at man skal gøre – uanset om man er på barsel eller ej. Men jeg kan sagtens forstå, at man i sin barsel når meget længere i sin erkendelse af, hvad man vil, men alle er tjent med, at man løbende reviderer sit arbejdsliv,” siger Charlotte Bak.

Også i Djøf og i HK Privat oplever man ifølge Søndagsavisen, at mange bruger barslen til at tjekke jobannoncer.
”Nogle bliver lidt bange for, om de nu kan komme hurtigt nok op i gear, når de starter igen. Det er lige som at gå fra 0 til 100 på en dag, og det er noget, som mange studerende også oplever efter en lang sommerferie. Det bliver forstærket ved en barsel,” siger Charlotte Bak, der derfor råder til, at man planlægger de første par uger, så brodden bliver taget af opstarten på arbejdet.

Overvej jobskiftet
Karrierekonsulenten mener desuden, at man bør overveje, om det er nødvendigt at skifte job, fordi det for nogle kan være en hård cocktail både at have fået et nyt familieliv og skulle starte på et nyt job.

”Man kan påvirke sin arbejdssituation mere, end man tror, og man behøver ikke nødvendigvis at skifte job for at komme til at lave mere af det, man brænder for. Det kan generelt være en fordel at bevare kontakt til både kollegaer og chef, så man undgår en ”ude af øje – ude af sind”-situation, og på den måde kan man løbende holde sig orienteret og byde ind på kommende opgaver. Tag eventuelt et møde med din chef og find ud af, om du kan bringe dit job i den retning, der giver dig energi. Så bliver det ikke så drastisk,” siger hun og fortsætter:

”Der er nok flere muligheder på den nuværende arbejdsplads, end man regner med. Det kræver meget at starte et helt nyt sted, bygge sit navn og brand op. På den gamle arbejdsplads ved de, hvad man står for,” siger Charlotte Bak og understreger, at det selvfølgelig er godt at tage springet til et nyt job i sin barsel, hvis man mistrives.

”Ofte sker der også rigtig meget i organisationerne på de måneder, man er væk, og det får også nogle til at tage springet og prøve noget helt nyt,” siger hun.

Hun mener, det er vigtigt, at man ikke kun tænker karriere som en stige, der går opad, men også som et begreb, hvor man kan tage spring til siden – og for eksempel få andre kompetencer på det niveau, man er.

Nye værdier
Charlotte Bak mener, at en lille nyfødt skaber en helt ny livssituation for familien, og at det også kan få mor eller far – eller begge – til at overveje deres arbejde.

”Man definerer sine værdier på ny, og man kommer i hvert fald til at tænke over, hvilke værdier man har. Det er vigtigt at have de overvejelser,” siger hun.

En af dem, der har redefineret sine livsværdier, er Louise Ender Sørensen, der under sin barsel sagde sit job op som marketingschef i et computerfirma.

”Jeg kunne se, at vores datter ville komme til at blive hentet fem minutter i fem hver dag. Og det var ikke derfor, at vi havde sat hende i verden,” siger hun til Søndagsavisen.

Nu arbejder hun som økonom på Bispebjerg Hospital, hvor 32 timer om ugen gør det nemmere at være sammen med familien.

Læs også