KarriereOpsigelse

Ar­bejds­løs: Få et rentefrit lån til start af virk­som­hed

Mange har overvejet, om vejen ud af arbejdsløsheden er at starte egen virksomhed. Behovet for startkapital er dog ofte en barriere. Men ny mulighed for rentefrie lån kan realisere din drøm.

Hvis du har overvejet, om din vej ud på arbejdsmarkedet kunne gå via opstart af egen virksomhed, er der hjælp på vej. Arbejdsløse kan nu optage et rentefrit lån til at føre drømmen ud i livet.

Sådan lyder muligheden fra i alt fire kommuner, som tilbyder de såkaldte mikrolån.

Lån op til 50.000 rentefrit

Helt konkret er det muligt for modtagere af sygedagpenge, kontanthjælp og førtidspension at låne op til 50.000 kroner uden at skulle betale rente - vel at mærke, hvis de har en god idé, og hvis de bor i enten Århus, København, Hvidovre eller Køge Kommune.

Med 50.000 kroner i ryggen skulle det meget gerne sætte skub i opstarten af små enkeltmandsvirksomheder inden for brancher som frisører, rengøring og håndværk.

Eksempelvis nævner kommunerne, at man med disse lån har muligheden for at købe inventar, markedsføring og/eller husleje, uden at man skal være bange for de tårnhøje renter.

Startkapital er en vigtig faktor

Kommunerne ved godt, at det naturligvis er svært at banke et stort verdensfirma op for 50.000 kroner. Men som den erfarne iværksætter Mads Peter Vejby, der blandt andet stod bag mobilselskabet M1, tidligere har udtalt til KorridorenTV, så handler det i høj grad om at få hjælp til at komme småt i gang, i stedet for at drømmen forbliver en drøm. Det gælder om at handle i stedet for at tale, og det er dét, mange ofte mangler kickstartet til at gøre.

Og konceptet med de rentefrie lån er også noget en anden iværksætter, som selv har stået over for den økonomiske barriere, har tiltro til:

“Jeg kan sagtens huske den der forhindring, der ligger i at skaffe en solid startkapital. Der er mange barrierer forbundet med opstart af virksomhed, men pengene er essentielle og oftest det, der skræmmer folk væk, fordi de tror, at deres verden falder sammen, hvis deres vision fejler. Med et rentefrit lån tror jeg, at konsekvenserne kan føles mere overskuelige, så jeg tror og håber helt klart, at konceptet kan bære frugt”, udtaler Mark Thorsen, der som iværksætter blandt andet står bag siden GreenMatch.dk.

Sådan fungerer mikrolånene

Begrebet “mikrolån”, som kommunerne nu har taget til sig, stammer oprindeligt fra det lånekoncept, der hjælper afrikanske bønder. Det handler om, at man får den økonomiske hjælp til de første spæde skridt i virksomhedens drift, uden at ågerrenter æder den smule omsætning, der måske er i starten af livet som iværksætter.

At lånet er rentefrit betyder, at du ikke betaler for at låne pengene, som du eksempelvis gør nede i bankerne. Får du bevilget et lån på 50.000 kroner, så vil det også være det beløb, du skal tilbagebetale. Lånet afdrages hver måned, og det er sommetider muligt at afdrage med beløb helt ned til nogle hundrede kroner.

“Set udelukkende fra et økonomisk perspektiv, får du som selvstændig ikke bedre mulighed, end den du får her. For mig at se, er det en økonomisk gave til de arbejdsløse. Yderligere er det en god ting, at lånet kan afdrages i små bider over lang tid. Det gør det meget overskueligt for låntageren,” udtaler Senior Konsulent i Nykredit, Kenneth Woltker, der i samme ombæring tilføjer, at han håber, at kommunerne ikke lider for store tab, fordi de ikke kalkulerer med risiko i deres lånemodel.

Resultaterne har været opløftende

I Århus, hvor mikrolånene så sin begyndelse i 2007 som et pilotprojekt og er blevet til en fast ordning i 2012, har man været glade for resultaterne. Virksomhedskonsulent Steen Rehoff Larsen, der har været med siden begyndelsen, udtaler til Ugebrevet A4:

“Vi synes selv, at resultaterne har været rigtigt gode - både økonomisk og menneskeligt. Mikrolån handler om at give borgerne ressourcer. Formålet er, at dem på overførselsindkomst bliver selvforsørgende.”

Steen Rehoff Larsen har været i kontakt med yderligere 16 kommuner om indførelse af mikrolånene. Dermed ser denne gyldne mulighed ud til at kunne gavne flere danskere i fremtiden.