Tag din jobsøgning alvorligt


af Torben Allan Mikkelsen

Jeg skal starte med at slå fast, at denne artikel er min opfattelse og min mening, baseret på egne erfaringer og oplevelser.

Når man bliver væk i mængden af ansøgninger
Vi befinder os i en tid, hvor antallet af ansøgninger til de opslåede stillinger er højere end nogensinde. Dette behøver man ikke at have en akademisk uddannelse for at kunne gennemskue resultaterne af og problemerne med. Som jobsøger er du nødt til at anstrenge dig for ikke blot at blive et nummer i den store stak af ansøgere, og du er nødt til at tage utraditionelle metoder i brug, for at arbejdsgiveren får øje på præcis din ansøgning.

Tag din jobsøgning alvorligt og arbejd seriøst med den
For det første så er jobsøgning ikke venstrehåndsarbejde, som kan klares hen på eftermiddagen, én eller to tilfældige dage i løbet af ugen. Jobsøgning er et fuldtidsjob, et projekt som man skal committe sig 100 % til og arbejde målrettet med hver dag.

Jeg ved godt at jobsøgningsprocessen er en op-ad-bakke-ting, og at der er fyldt med op- og nedture undervejs i processen, og jeg ved, at des længere tid der går, des kortere afstand er der mellem nedturene, hvilket bestemt heller ikke letter opgaven. Netop derfor er det altafgørende, at du gør din jobsøgning til et projekt, som fylder din dag rimeligt ud, med start om morgenen, præcis som hvis det var et job du skulle starte på. Husk dog at holde pauser ind imellem.

Det er vigtigt, at du ikke sidder foran computeren hele dagen fra morgen til aften – så de afbræk du laver gennem dagen, er vigtige for både koncentration og motivation.

Struktur og planlægning i jobsøgningen:
Tilmeld dig de større jobsites med en agent, så du hver dag automatisk får en liste over nye stillinger der er blevet opslået siden dagen i forvejen. Det er det første du kikker på hver morgen. Lav en overordnet mappe på din computer (Jobsøgning) hvori du har mapper til de forskellige ting. En mappe til stillings-opslag, en mappe til ansøgninger, en mappe til afslag, en mappe til CV, udtalelser m.v.

Når du har lavet denne ting, går du i gang med at søge de jobs du har gemt i mappen. Tag en kopi af relevante stillingsopslag og læg dem i mappen til formålet. Skriv dine ansøgninger ind i et skema – et Excel-ark, så du nemt kan få et overblik over de stillinger du har søgt, hvornår ansøgnings-fristen udløber, hvornår det forventes at man i givet fald skal starte på jobbet, hvornår man kan tillade sig at følge op på ansøgningen, + andre relevante informationer, der gir dig overblik. Du skal også lave en rubrik til dato for samtale og én til et eventuelt afslag.

Lav research før du søger
Forbered dig på at skrive ansøgningen. Lav research på den virksomhed du søger job i. Find ud af om det er et sted du har lyst til at arbejde. Hvilke værdier har den pågældende virksomhed? Find ud af så meget som overhovedet muligt om firmaet, så du rent faktisk ved noget om virksomheden, før du skriver din ansøgning.

Alternativ emballage – anderledes ansøgninger
I dette område er balancen hårfin. Gør du det til den forkerte virksomhed, vil det virke direkte modsat af hensigten, ligesom der også er stor forskel på til hvilken branche og jobtype man kan bruge denne mulighed for at tydeliggøre sig selv. Rådet her er oplagt. Tænk dig grundigt om, inden du vælger at sende en kreativ ansøgning.

Hvis du f.eks. søger job i en IT virksomhed der bygger websites, som webdesigner eller lignende, ville jeg ikke være bange for at bygge min ansøgning op som et website, eller måske lave noget grafisk med relevans til jobbet og fremsende det på en CD.

En anden måde at gøre tingene på, kunne være at skrive din ansøgning på computeren – kort og præcist på én side, lægge den ud på en usb-stick, og få den printet ud i A3-format hos det lokale trykkeri. På posthuset kan du købe et paprør, som du kan rulle din ansøgning sammen i, og aflever ansøgningen personligt. Det at du bevægende dig ud til virksomheden med din ansøgning viser initiativ og lyst til at få job i netop den virksomhed. Nogle virksomheder vil gerne have en elektronisk behandling af ansøgningerne, så derfor dobbeltkonfekt her. Den personligt afleverede ansøgning i et utraditionelt format og/eller emballage, har udelukkende til formål at gøre opmærksom på dig som potentiel kandidat til jobbet. Husk at i krig, kærlighed og jobsøgning gælder alle kneb, blot de er ærlige og oprigtige.

Tænk ud af boksen, som det hedder med et moderne udtryk. Forsøg at tænke lidt som chefen ville gøre. Hvad ville få ham til at trække en smule på smilebåndet? Hvad vil få ham til at læse hele din ansøgning igennem og kikke dit cv? Hvad vil få ham til at lægge dig i bunken med ansøgere, der skal kaldes til samtale? Gør aldrig noget og skriv aldrig noget, som du ikke kan stå inde for 100%, den dag du står til samtalen, eller når du skal starte i virksomheden. Hvis man pynter på tingene og/eller gør noget som dybest set ikke lige er én selv, vil den professionelle arbejdsgiver hurtigt spotte det, og så er du ikke kommet et hak videre.

Uopfordret ansøgning:
Når du nu har afsendt dagens ansøgninger til opslåede stillinger, er du klar til næste fase af din jobsøgning. Internettet er fantastisk til at finde informationer på, om virksomheder. Start med at finde brancher du kunne tænke dig at arbejde i. Find dernæst firmaer inden for disse brancher, som du kunne tænke dig at arbejde for. Research grundigt på de virksomheder du finder frem til, og der er nok at tage af, så du løber ikke tør for emner. Find ud af hvem der er chef for firmaets HR afdeling og/eller find ud af hvem der er personalechef. Det er vigtigt, hvis det overhovedet er muligt, at finde den rette person at stile sin uopfordrede ansøgning til. Kik for en god ordens skyld på firmaets hjemmeside og se om de der har opslået ledige stillinger. Det sker tit at firmaer starter med at opslå stillingen på deres eget site, før andre steder.

Du kan også ringe til firmaets hovednummer og fortælle i receptionen, at du skal sende en ansøgning til den pågældende afdeling og at du gerne vil høre hvem en sådan ansøgning skal stiles til. Som regel vil du så få det helt rigtige navn.

Hvordan skal ansøgningen så udformes? Jo, igen er det her vigtigt at have sat sig grundigt ind i virksomheden og at have afklaret med sig selv, hvilket job man kunne tænke sig i den. Da du søger en stilling, der ikke er opslået, er det her vigtigt, at du spilder så lidt af modtagerens tid som muligt. Det er grundreglen. Jeg kan herunder beskrive en model jeg selv har brugt, og fået god respons på:

tamikkelsen-modellen
Jeg sender den rette kontaktperson en mail som indeholder en 3-trinsmodel. Jeg har fået en tidligere arbejdsgiver til at lave en skarp beskrivelse af mig på 4 – 6 linier – en slags sammenkog af mig og mine kvaliteter i meget kort form. Efter en kort indledning, hvor jeg præsenterer mig og fortæller hvilket ærinde jeg har, gør jeg opmærksom på, at denne ansøgning er bygget op i tre trin. Trin 1 er ovennævnte beskrivelse og hvis den fanger modtagerens opmærksomhed, kan han gå videre til trin 2. I modsat fald har du vist respekt for modtagerens tid og denne har kun brugt ganske kort tid på din mail.

Trin 2 er i mit tilfælde en webside, hvor alle relevante informationer, inkl. udtalelser og cv er at finde. Første side er en kort beskrivelse af mig og mine kvalifikationer, igen i så koncentreret form som muligt og det er her også en god idé at lave en punktopstilling med de vigtigste kompetencer som beskriver mig. Næste side er stort set en generel ansøgning, som ikke er målrettet en enkelt virksomhed/branche, og her er også beskrevet hvor i landet jeg gerne vil have job. Sidste side er udtalelser, referencer med telefonnumre + evt. andet der fortæller lidt om dig. Her kan du også lægge et statement – en udtalelse fra dig selv om hvad du sætter pris på i dit arbejdsliv og hvilke værdier du kikker efter når du søger job. Trin 2 kan også være en meget skarp og præcis beskrivelse af hvad du kan tilføre virksomheden i så kort form som muligt. Husk altid på at du jo sender en ansøgning uopfordret, så arbejdsgiveren har ikke i forvejen sat tid af til at læse din ansøgning. Trin 3 er en lille efterskrift i mailen, der kort siger at, såfremt læseren har fundet websiden, eller det korte beskrivelse interessant og dermed gerne vil bruge en smule tid på en personlig samtale hvor man kan gå mere i dybden med indholdet, er du kun 8 indtastede cifre borte.

Hold styr på de uopfordrede
Brug dit tidligere beskrevne Excel-ark til at holde styr på dine uopfordrede ansøgninger. Hvornår er de afsendt og hvilken type job har du søgt. Det er vigtigt at du ikke uforvarende kommer til at sende flere uopfordrede ansøgninger til samme firma, medmindre det er to helt vidt forskellige afdelinger du søger i, med to forskellige kontaktpersoner.

Generelt skal du gøre din uopfordrede ansøgning så kort som muligt, så den ikke bliver en irriterende tidsrøver for modtageren. Sker det, bliver han ikke positivt stemt over for dig og du vil ikke komme i betragtning til et fremtidigt job, men højest sandsynligt ende i skraldespanden i stedet for. Uopfordrede ansøgninger stiller store krav til dig som afsender, fordi du simpelthen skal koge alle dine fortræffeligheder sammen til at fylde ingenting, og samtidig skal du være så interessant, at du bliver arkiveret det rigtige sted eller simpelthen bliver ringet op for aftale om en samtale.

Andre eksempler:
Jeg har ud over den beskrevne model f.eks. sendt en flaske kildevand, hvor jeg har lavet en ny etiket: TA’ EN PAUSE VAND, som jeg så har limet på flasken. I et vedlagt brev, beder jeg høfligt modtageren tage en kort drikkepause på 5 minutter, hvor han så kan læse min ansøgning samtidig.
En videopræsentation er også en af de alternative metoder der findes – og den kan bruges både i forbindelse med opslåede stillinger og som uopfordret.

Jeg håber at du gennem læsning af denne lille artikel er blevet inspireret, motiveret og interesseret i din egen jobsøgning. Det er et vigtigt ”arbejde” at søge job og derfor må det ikke behandles lemfældigt. Dit projekt i den kommende tid, er din egen jobsøgning, så du kan lige så godt løse opgaven professionelt og med entusiasme, for det gør det nemmere for dig selv, betydeligt mere interessant at lave, og dig mere tydelig over for de arbejdsgivere som du gerne vil arbejde for.

Tak for din tid og interesse. Jeg ønsker dig held og lykke med din jobsøgning.

Publiceret 2009-11-10
Læs også

1 til 24 af 213 resultater.
1|2|3|4|5|6|7||9|Næste »
1 til 24 af 213 resultater.
1|2|3|4|5|6|7||9|Næste »
Annonce:
Cookies på Jobindex

Vi bruger cookies til statistik og til at gøre hjemmesiden mere brugervenlig. Der sættes cookies fra Jobindex og fra vores samarbejdspartnere. Klikker du videre på siden, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Læs mere her om vores brug af cookies, herunder hvordan du fravælger brugen af cookies. Du kan altid trække samtykke tilbage ved at slette cookies.