Kvin­de­li­ge solo-læger tjener mindre

Kvindelige solo-læger tjener næsten 90.000 kroner mindre om året end deres mandlige kollegaer. Grunden til det, er ikke undersøgt, men én af årsagerne kan skyldes, at de kvindelige læger bruger mere tid på hver enkelt patient og desuden har socialt tungere borgere tilknyttet.

Kvindelige solo-læger tjener mindre

Det var egentlig helt tilfældigt, at Kim Rose Olsen – seniorforsker på Dansk Sundhedsinstitut – faldt over, at kvindelige solo-læger tjener langt mindre i løn end mænd. Han var ved at undersøge sammenhængen mellem lægernes såkaldt tunge patienter, og hvor mange borgere, lægerne har tilknyttet.

”Det overraskede mig at finde ud af, at der var så stor forskel på de mandlige og kvindelige solo-lægers indtjening. De har det samme antal borgere på deres liste, men alligevel er indkomsten meget forskellig,” siger Kim Rose Olsen.

Han understreger, at det ikke er blevet undersøgt, hvorfor de mandlige læger tjener omkring 90.000 kroner mere om året, men han kommer med nogle bud.

”Det kan være, at kvinderne er lidt grundigere og bruger længere tid på hver enkelt konsultation, hvor mange mænd måske er hurtigere til at få folk ud af vagten igen.”

Arbejder mere
Undersøgelsen er beregnet ud fra, at lægerne har et fuldtidsjob, men her mener seniorforskeren, der kan ligge en skjult forklaring på, hvorfor indtjeningen er så ulige.

”Det kan være, at de kvindelige læger arbejder 37 timer om ugen, hvorimod de mandlige arbejder 50 timer om ugen. Det ville jo give en forklaring på, hvorfor de kan tage imod flere patienter, men det er kun et gæt.”

Han fortæller også, at kvinderne kan have flere såkaldt socialt tunge patienter end deres mandlige kollegaer, og det får ham til at snakke om det antal borgere, som lægerne har tilknyttet. I Danmark ligger det tal i gennemsnit på 1.600 borgere pr. fuldtidslæge.

”Lige nu er der et politisk pres for at få flere borgere på lægernes liste, hvor man i Norge diskuterer om 1.100 borgere pr. læge er for meget. Læger med mange borgere bliver sågar kaldt liste-baroner i Norge.”

Uanset antallet synes Kim Rose Olsen, det giver stof til eftertanke, at de tunge borgere tager længere tid.

”Derfor skulle man måske overveje at differentiere betalingen for de forskellige borgere, alt efter, hvor tunge de er. Hvis man lavede sådan et system, kunne det også være, at de kvindelige og mandlige solo-lægers løn ville være på det samme niveau,” siger Kim Rose Olsen.

Som det ser ud nu, er der ikke planlagt en nærmere undersøgelse af, hvorfor de mandlige og kvindelige solo-læger har så forskellig indtjening.

Læs også