Lundbeck spirit


Lundbeck spirit

Af Else Fergo, Jobindex

Den snart 100 årige medicinalproducent Lundbeck har hovedsæde i Valby, og den internationale atmosfære breder sig hurtigt på den anden side af bommen og vagtbåsen. Der er en bred etnisk palet af folk, og selvom Lundbeck med sine 5.300 medarbejdere er repræsenteret i 55 lande, virker det næsten som om endnu flere lande er repræsenteret i Lundbeck.

Hvor stort stedet egentlig er, fornemmer man ikke ved indgangen, men 150.000 kvm taler for sig selv. "De har deres egen by" er der nogle der siger, når talen falder på Lundbeck. Og virksomheden har da også både forskning, udvikling, produktion, salg og marketing på samme adresse; en faktor der bidrager til den store diversitet på Otilliavej 9.

35 årige Ulrik Tinggaard, HR partner hos Lundbeck, er projektleder for employerbranding og strategiske rekrutteringsaktiviteter. Med andre ord er Ulrik en vigtig del af Lundbecks identitet og dét, at hive nye ansatte ind i Lundbeck - og at få dem til at blive der.

"Der er ét ord der bliver ved med at dukke op, og det er stolthed"

"Det er en stor HR-udfording at samle så mange forskellige medarbejdertyper omkring ét employerbrand" fortæller Ulrik der nikker bekræftende til spørgsmålet om, der findes en særlig "Lundbeck spirit" som beskrevet på deres hjemmeside, "Spirit er jo netop noget uhåndgribeligt og udefinerbart, og noget man måske kun oplever for alvor, når man har været her et stykke tid" forklarer Ulrik: "Det er måske de fælles træk, der trods alt går igen i de mange forskellige medarbejdergrupper. I adskillige medarbejder-undersøgelser og målinger har vi set, at der er ét ord der bliver ved med at dukke op, og det er stolthed."

Projektorienteret arbejdskultur
Der er noget særligt over, at repræsentere et stykke dansk historie der oven i købet er blevet en global succes, og virksomheden er i dag en af de førende indenfor medicin til behandling af sygdomme i hjernen, men Ulrik mener også at både en decentraliseret, skandinavisk ledelsesmodel og dét at man er med til at gøre livet lettere for så mange syge, verden over, spiller stort ind. Lundbeck specialiserer sig i lægemidler til behandling af psykiatriske og neurologiske sygdomme, og står bla. bag kendte produkter som det antidepressive middel Cipralex®.

Det kan måske virke overvældende, at der færdes knapt 2000 mennesker på adressen i Valby, men den positive side af det store antal er, at der aldrig er langt hen til en specialist. "Til trods for den høje grad af specialisering og akademisk ekspertise, er folk utroligt åbne og villige til at hjælpe på tværs af områder og afdelinger", fortæller Ulrik, som tilføjer at Lundbeck har en projektorienteret arbejdskultur der, sammenlagt med den store vækst i virksomheden (11 milliarder kroner i omsætning alene i 2007) appellerer meget til nye medarbejdere.

Lundbeck brandet alene gør rekruttering nemmere, men til tider kan det gå skævt. "Det er næsten aldrig på det faglige grundlag, at en rekruttering går galt, men når det endelig sker, skyldes det afstemning af forventninger. Indflydelse, ansvar og roller er de områder, hvor man lettest kan gå fejl af hinanden, men heldigvis sker det sjældent, blandt andet fordi vi sørger for at afstemme forventninger allerede i første samtale" forklarer Ulrik, og Lundbeck gør, som så mange, også brug af tests så som SHLs testpakke.

Svømmehal til medarbejderne
En lang række personalegoder appellerer både til rekruttering og medarbejderfastholdelse, og det nyeste skud på stammen er intet mindre end egen sportshal. Dermed kan alle medarbejdere dyrke motionstræning, aerobics eller boltre sig i 25 meter svømmehalsbassin - og endda købe sig en energibar bagefter i kiosken - alt sammen uden nogen sinde at have forladt arbejdspladsen.

Dertil kommer Lundbecks tilbud om løbende kurser, efteruddannelse og adgang til relevante kongresser og seminarer, massageordning, favorable medarbejderforsikringer, vinklub, kunstforeninger, madlavningskurser, bonusordninger, personalefester mm. Men bestræbelserne hører ikke op der. For tiden arbejdes der hårdt på et overskueligt og godt karrierevejssystem, samtidig med at der for alvor er kommet fokus på ledelse med et nyt lederudviklingsprogram fra 1. april 2008.

Dårlig ledelse er et af de største årsager til, at folk forlader en arbejdsplads, så Lundbeck sætter målrettet ind, hvor statistikken peger på, at det er allervigtigst.

Eva Bøge er 27 år og uddannet farmaceut. Hun har været hos Lundbeck i 3 ½ år og arbejder i "Regulartory development strategy".

For Eva, er Lundbeck den første arbejdsplads, men allerede tidligt var hun bevidst om, at Lundbeck var et særligt eftertragtet sted for hende, fordi hovedkvarteret ligger i Danmark: optimalt, når man vil beskæftige sig med den centrale udvikling og strategi i en virksomhed.

Skepsis og primadonnaer
Siden ansættelsen i Lundbeck har Eva haft mulighed for at rejse en del, primært til USA, men også mange steder i Europa, for at tale med forskellige eksperter. "Der er ikke to dage der er ens, og det er jo netop dét der er med til at gøre mit job så spændende" fortæller Eva, som nyder den store menneskekontakt, der har udvidet hendes netværk til global størrelse.

Til spørgsmålet om hun har mødt mange gale genier blandt verdens store, medicinske eksperter, indrømmer hun, grinende, at have mødt en del vaskeægte primadonnaer rundt omkring. "Men det er jo bare udfordrende at møde den slags personligheder" tilføjer hun. "Og en anden udfordring er, når man ind imellem møder meget skeptiske personer, som nærer mistillid til medicinalbranchen og tror, at vi kun er ude på at tjene penge i stedet for at hjælpe folk."

"Lykkepiller" vækker vrede
Eva føler også selv, at hun har fået et mere realistisk indblik i medicinalindustrien gennem sit arbejde. Før i tiden var billedet måske farvet lidt mere af medierne, som hun synes ofte fremstiller industrien som pengegrisk og uetisk. Det er måske også nemt, når der er tale om indtjening på medicin, men det er samtidig en branche, der gør meget for at give syge et bedre liv, og mere håb. "Man ser facetterne klarere når man er tæt på, end som tilskuer udefra" forklarer Eva, der også har forsvaret sin arbejdsgiver, når bekendte fx til et middagsselskab konfronterer hende med pressens anklager.

Og det er måske netop stolthed, der er drivkraften i forsvaret, når Eva svarer igen. Det er som regel også hende der får det sidste ord, og det kan meget vel være i den anden ende af en snak om "lykkepiller." "Alene ved at kalde antidepressiv medicin for "lykkepiller", bagatelliserer man de mennesker, som faktisk lider af en svær depression, og virkelig har behov for hjælp" forklarer Eva, der ser rødt, hvis hun støder på den nedladende betegnelse. Hendes engagement blusser op, både i beskrivelsen af arbejdet og harmen over "lykkepillerne", men præcis hvad slags brændstof der driver hende, skal der næppe en kemiker til at fastslå - det er deklareret i artiklens overskrift.

Hjemmeside: www.lundbeck.com
Kilde: Interview med Ulrik Tinggaard og Eva Bøge, Lundbeck A/S. Man. 21/04. 2008