Vælg din MBA med omhu

Du ønsker måske at forbedre dig og går og overvejer at tage en MBA. Inden du træffer valget om, hvilken MBA du vil tage, skal du gøre dig klart, om din MBA skal have et teknisk afsæt, eller om det er mere generelle ledelseskompetencer, du går efter.

Du ved, at din tekniske viden som ingeniør er helt i top. Det er faktisk den, der har bragt dig op i de højere luftlag i din virksomhed, så du nu fungerer som leder. Men at lede og have en stor teknisk viden er langt fra det samme, og du savner nogle ledelseskompetencer. Du er derfor begyndt at kigge dig om efter en MBA. Er det dit scenarie, bør du gå efter en MBA med fokus på ledelse. Men der findes også andre MBA-uddannelser, som er specialiseret i det tekniske – ofte for de ingeniører, der i deres nuværende job bevæger sig et stykke væk fra deres oprindelige faglighed.

AVT Business School er en privatejet buiness-skole, der typisk har ingeniører gående, som mangler viden om finansiering og markedsføring. På CBS – Copenhagen Business School - tilbyder man en MBA med fokus på dynamisk forretningsudvikling og altså lidt i stil med MBA’en på AVT Business School, men man har også en teknisk MBA, TMO (Technology Market and Organization). På DTU Business har man valgt at fokusere på de ingeniører, der søger mere teknisk viden.

”Vores eMBA, Master in Management of Technology, MMT, slår netop på at bryde med den traditionelle MBA, som har et betydeligt islæt af administrative discipliner,” har Mads Christoffersen, der er programchef på DTU, for nyligt sagt i en artikel i Ingeniøren.

En typisk MBA
Inden du træffer valget om i det hele taget at tage en MBA, er der nogle generelle træk ved uddannelsen, som er værd at kende til. Ifølge Uddannelsesguiden – www.ug.dk – tilrettelægges en typisk MBA-uddannelse med vekselvirkning mellem undervisning i relevante fagområder og projekter, seminarer og tværgående cases, som skal integrere teorier og metoder fra fagområderne og forankre dem i praksis. Uddannelsen varer typisk to år på deltid, og man opnår 60 såkaldte ECTS point. Man skal mindst have en uddannelse på bachelorniveau og desuden mindst tre års erhvervserfaring. Det er muligt at få SVU – læs evt. mere på www.svu.dk – men man skal være opmærksom på en deltagerbetaling, der typisk ligger på 150.000 – 260.000 kroner, hvor der derudover kommer udgifter til studierejser, workshopophold og undervisningsmateriale.

De tekniske MBA’er
De tekniske og innovative MBA’er er ifølge Ingeniøren for eksempel: MBA, TMO, der fokuserer på forholdet mellem teknologi, organisation og markedsmuligheder, og den er målrettet folk fra teknologitunge virksomheder. Det er CBS, Handelshøjskolen i København og på Frederiksberg, der udbyder den. Pris: 315.000 kroner. Læs mere på www.cbs.dk. DTU’s Master in Management of Technology har fokus på forretningsudvikling, innovation, forandringsledelse og personligt lederskab. Den er rettet mod personer med en teknologisk eller naturvidenskabelig baggrund. Pris: 287.000 kroner. Læs mere på www.dtu.dk. Desuden har Aalborg Universitet en Master in Management of Technology – Executive MBA, der fokuserer på forståelse for teknologiske og organisatoriske problemstillinger sat ind i strategiske og ledelsesmæssige sammenhænge i en virksomheds udvikling. Pris: 204.000. Læs mere på www.aau.dk.

Almene MBA’er
De almindelige MBA’er kan man tage langt flere steder end de tekniske. De fleste varer to år på deltid, men du kan for eksempel tage en MBA på Fuldtid på CBS.
Besøg desuden følgende web-steder, hvis du vil vide mere om de almene MBA’er. De bliver nemlig blandt andet tilbudt her – nogle som almene andre som såkaldte Executive MBA’er:

www.cbs.dk - Copenhagen Business School
www.avt.dk – AVT Business School
www.iba.dk – IBA Kolding
www.sdu.dk – Syddansk Universitet

Læs også