Karriere

Piger med ut­ra­di­tio­nelt ud­dan­nel­ses-valg påvirket af far

It-bloggeren Dorte Toft har skrevet bogen ”Lykkelig I Nørdland” om danske pigers ekstreme fravalg af job i de tekniske brancher, og om de få kvinder, der går mod strømmen. Hun blev overrasket over, at mange af de disse kvinder har haft en far, der har skubbet bagpå i forhold til deres uddannelsesvalg.

Da de ansatte på Syddansk Universitet sendte breve ud til de kommende studerende på robotuddannelsen, tilhørte 37 af navnene mænd – og kun ét tilhørte en kvinde. Ikke noget særsyn på mange af de tekniske uddannelser, som ikke er overbefolket af kvinder. En længerevarende tendens, som ifølge it-bloggeren Dorte Toft, er rigtig ærgerlig.

Hun har lige udgivet bogen ”Lykkelig I Nørdland” om en række kvinder, som har stor succes i de tekniske brancher, og målet har været at få helt unge pigers øjne op for de såkaldte mandefag.

”Målet for bogen var oprindeligt pigernes mødre, fordi mange undersøgelser har vist, at det er pigernes mødre, der har stor indflydelse på døtrenes valg af uddannelse. Men jo flere kvinder jeg interviewede til bogen, des mere kunne jeg høre, at det var deres fædre, der havde skubbet bagpå og havde fået deres øjne op for en teknisk uddannelse. Det overraskede mig,” siger Dorte Toft, der er kendt for sin it-blog, der blandt andet har sat store spørgsmålstegn ved IT Factory’s regnskaber. Dorte Toft har derfor kunnet konkludere, at fædre spiller en stor rolle, hvis kvinder skal træffe et utraditionelt uddannelsesvalg.

”Det giver også mening, eftersom deres mødre formentlig har taget en anden type uddannelse, hvor man ser flere kvinder.”

Arbejde med mennesker
Dorte Toft er ikke i tvivl om, at det er fædrene, der kan gøre en stor forskel, hvis der skal flere kvinder ind i de tekniske fag.

”Det er et stort problem, at pigerne i Danmark vælger de mere bløde uddannelser, som ofte er rettet mod den offentlige sektor. Virksomhederne går glip af nogle af de bedste hjerner, og som det ser ud nu, er det skræmmende, hvor meget danske virksomheder lægger ud af forskning og udvikling til udlandet, fordi de ikke kan finde arbejdskraften herhjemme. Det er en skam,” siger Dorte Toft, som mener, der er utroligt mange muligheder inden for de tekniske fag.

Hun fortæller, at mange piger tænker på, at de gerne vil have med mennesker at gøre i deres fremtidige job, og at der også er mulighed for det indenfor de såkaldte hårde fag.

”En kvindelig ingeniør fik for et par år siden en pris i USA, fordi hun har været med til at fremstille en meget billig metal ovn til flygtningelejrene i Sudan. Det var kvinderne, der blev sendt af sted ud af flygtningelejren for at finde brænde til ildstedet, fordi de kun blev voldtaget og ikke slået ihjel lige som mændene. Ovnen kan laves på stedet i flygtningelejren, og det har krævet en dyb viden for at kunne opfinde sådan en ovn. På den måde har man også med mennesker at gøre, selv om man er i et ”mande”-fag.”

Fremtidssikkert valg
Hun mener, at kvinder er en stor ressource, fordi de tænker anderledes end mændene – også på de tekniske områder, og at fædrene derfor skal kende til deres indflydelse.

”De kan gøre en enorm forskel overfor deres døtre. Desuden er mange matematiske studier og visse ingeniøruddannelser noget af det mest fremtidssikre lige nu.”

Bogen Lykkelig i Nørdland indeholder blandt andet interviews med Linda Olsen, der i årevis drømte om at blive damefrisør, og hun nåede da også at komme i lære. Men hun fandt ud af, at hendes rette hylde var en helt anden – nemlig ingeniørens. I dag er hun Danske Banks kvinde i Indien, hvor hun styrer 350 indiske systemudviklere. Bogen indeholder også et kapitel med Sascha Louring, der studerer nanoteknologi, der er en kombination af fysik, kemi, matematik og molekylærbiologi. Hun kalder naturvidenskab for forfriskende, fordi der er én rigtig løsning – ikke noget tåget væveri – og så er hun begejstret for et studiemiljø uden en såkaldt ”hønsegård.”

www.lykkeliginoerdland.dk kan man læse andre piger og kvinders historier og skrive sin egen historie, hvis man har lyst til det.

Læs også