Øvrigt

Linus Torvalds og åben kode

Manden der har lagt navn til det mest kendte af alle open source systemer, Linux, er den sympatiske finske nørd Linus Torvalds. Han startede i 1981, i en alder af 11 år, med at rode med computere (hans første var en Commodore VIC-20, dernæst en Sinclair QL). Senere var han mere end 8 år om at gøre en kandidatgrad på Helsinki’s Tekniske Universitet færdig, da meget af tiden gik med at udvikle Linux. I dag bor han i Oregon hvor han fortsat arbejder med udviklingen af det, der efterhånden ligner et livslangt projekt.

Linux fødes i 1991
Tidligere har vi her på Jobindex’ it-forum berørt begrebet open source i forbindelse med at Lego gik over til at anvende åben kildekode i forbindelse med lanceringen af sin nye generation af Mindstorms i 2006. Manden der om nogen står for at fremme den særlige form for samarbejde mellem udviklerne og brugerne er datalogen Linus Torvalds. Han blev født i 1969 i Helsinki af forældre fra det svenske mindretal i Finland (derfor bliver der nogle steder på nettet fejlagtigt refereret til, at han er svensk).

I starten af sin studietid begyndte han at udvikle sit eget operativsystem baseret på hans erfaringer med Unix. I 1991 førte det til operativsystemet Linux, og navnet er da også en sammentrækning af ordene Linus og Unix. Via internettet er der siden blevet arbejdet kollektivt på fortsat udvikling af systemet, som derved er blevet et resultat af tusinder af frivillige programmørers indsats. Det er blevet betegnet som det mest omfattende samarbejdsprojekt, verden nogen sinde har set.

Linux bruges nu af computerfolk over hele verden, hvoraf mange sværger til det. For dem er Linux kult og Linus Torvalds er helten, der har skabt det. Linux er i dag ved at vinde indpas i selv verdens største selskaber, og nu har operativsystemet millioner af brugere over hele kloden.

Siden 2003 har Linus Torvalds været knyttet til firmaet Open Source Development Labs (OSDL) som var et konsortium dannet af en række it-virksomheder, deriblandt IBM, Hewlett-Packard, Intel, RedHat og Novell. OSDL fusionerede i januar 2007 med organisationen ‘The Free Standards Group’ og blev til ‘The Linux Foundation’, hvor Linus arbejder i dag.

Linux versus Microsoft
Linux og andet open source software har naturligvis altid været opfattet som en trussel mod de etablerede software-virksomheder. Specielt har Linux været set som et forsøg på at bryde Microsofts monopol på styresystemer. Linux har også vundet indpas mange steder, især på markedet for software til web-servere og visse andre større systemer, mens Linux ikke har fået helt så meget fodfæste på PC-markedet endnu. Mange større virksomheder og offentlige myndigheder ser også deres fordel i ikke at være så afhængige af en enkelt stor-leverandør og er derfor begyndt at satse på diverse open source løsninger. På den baggrund er det måske ikke så overraskende, at Linus Torvalds efter sigende en overgang var så hadet i Microsoft, at man dér lavede dartskiver med billedet af hans ansigt på.

På det seneste er fronterne blødt en smule op, og blandt andet har Microsoft på det seneste leveret 20.000 liniers driver-kode til Linux. Dette har fået mange die-hard Linux tilhængere til at se rødt og heftigt kritisere Linus Torvalds samt organisationen bag Linux og beskyldt dem for at sælge ud til arvefjenden. Men Linus Torvalds har accepteret Microsofts bidrag til Linux kernel, og mener at ”det kun er godt med nye bidrag, så det ville være helt tåbeligt at prøve at holde Microsoft ude!” som han udtalte i et interview i Linux Magazine i juli 2009. Han fortsætter i samme interview: ”Jeg fortæller måske jokes om Microsoft nogle gange, men samtidigt mener jeg, at hadet mod Microsoft er en sygdom. Jeg tror på åben udvikling, og det involverer i højeste grad ikke bare at holde kildekoden åben, men også at man ikke udelukker personer eller virksomheder.”

De mange linier kode, som Microsoft har leveret til Linux, skal forbedre samspillet mellem Linux og Microsofts virtualiseringssoftware. Det er altså et relativ perifert bidrag til Linux, og det ser Linus Torvalds som sagt ikke noget galt i: ”Jeg er enig i, at det er drevet af selviske grunde, men det er på den måde al open source kode bliver skrevet! Vi plejer alle sammen vores egne interesser. Det var derfor, jeg startede Linux.”

Se her Linus Torvalds redegøre for udviklingen af Linux og hans baggrund for det, samt svare på spørgsmål fra publikum: https://www.youtube.com/watch?v=WVTWCPoUt8w


Thomas Dickson er arkitekt, designer og skribent - uddannet fra Kunstakademiet i København, Art Center College of Design i Los Angeles og Journalisthøjskolen i Århus. Han har arbejdet som selvstændig designer, redaktør af fagblade, designanmelder ved dagbladet Information og fremtidsforsker hos LEGO koncernen.

I dag er Thomas Dickson forskningslektor ved Center for Designforskning på Arkitektskolen Aarhus. Har skrevet bøgerne Dansk design (2006), Design og ledelsen (sm. med Tore Kristensen, 2004) og Designforskning – en international oversigt (2002). Han er en levende og billedrig fortæller, med et både kritisk og humoristisk syn på alskens designfænomener i både fortid og nutid.