JobglædeOpsigelseØvrigt

Fa­stan­sat­te bliver fyret og genansat på nedsat tid

Et nyt fænomen har vundet indpas: Fastansatte bliver fyret og genansat på nedsat tid. De resterende timer bliver derefter varetaget af praktikanter.

Det er efterhånden sket så mange gange, at formand for HK Handel MidtVest godt tør kalde det for et nyt fænomen, der er i gang med at sprede sig.

”Hvis der sker en fyringsrunde i dagligvarehandlen, så bliver de fyrede ofte genansat med færre timer – hvor de for eksempel går fra 37 timer til 25 timer. Praktikanter, som dækker over folk, der er i forskellige former for ressourceforløb, overtager de resterende timer,” siger Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest, og tilføjer, at det særligt gør sig gældende i de større butikker, hvor der er rigtig mange praktikanter.

Ofte er det ifølge Susanne Sommerlund sådan, at det er praktikanter, som allerede er i butikken i forvejen, der får forlænget deres praktikperiode i forbindelse med, at de fastansatte får færre timer.

Der kan også ske det, at ens stilling helt bliver overtaget af en praktikant, og så er der grund til at reagere:

”Sker det, skal man henvende sig til sin fagforening. Praktikanter skal være ekstra bemanding og må ikke overtage ordinært arbejde,” understreger Susanne Sommerlund.

Årsagen er klokkeklar

Årsagen til, at tendensen breder sig, skal man ifølge Susanne Sommerlund ikke lede længe efter: Arbejdspladserne sparer penge til lønninger. Samtidig kan de forskellige praktikforløb være døråbnere for ledige, der ad den vej kan komme ind på arbejdsmarkedet.

”Vi skal i vores branche selvfølgelig være med til at hjælpe lige som alle andre, og vi vil også meget gerne påtage os et socialt ansvar. Det skal bare ikke være på bekostning af de medarbejdere, som allerede er på arbejdspladsen,” siger Susanne Sommerlund og tilføjer, at de ledige ikke optjener timer i forhold til dagpengesystemet, når de er i praktik.

De ”gamle” bærer byrderne

Hun påpeger, at de ”gamle” fastansatte ofte må tage ydervagterne, hvor der åbnes og lukkes for butikker, hvorimod praktikanterne har en mere almindelig arbejdstid fra eksempelvis 8-16. Hvorfor skal de fastansatte bære byrderne med ubekvemme arbejdstider og deltid, lyder spørgsmålet fra Susanne Sommerlund.

Hun har ikke nogen nemme løsninger på udfordringen, for hun kan sagtens se det attraktive for virksomhederne i at få billig arbejdskraft – samtidig mener hun også, at de fastansatte gerne skulle tilbyde en helt anden viden og erfaring med hensyn til deres jobs. Fortsætter tendensen, frygter hun dog for de fastansattes forhold i detailhandlen:

”Jeg kan godt være bange for, at problemet har udviklet sig om 5-10 år,” siger Susanne Sommerlund og tilføjer, at hun desværre ikke har nogen tal, der bekræfter den tendens, som man i HK Handel MidtVest ved selvsyn har konstateret.

Læs også