Øvrigt

Tårnby Kommune be­gej­stret for ad­mi­ni­stra­tions­ba­chel­o­rer

De første administrationsbachelorer blev udklækket i 2012, og allerede nu har Tårnby Kommune ansat tre administrationsbachelorer og haft fire i praktik. Kommunen er glad for bachelorernes evne til at give fuld valuta fra dag ét, og så formår de at udfylde en vigtig arbejdsmæssig brik mellem den traditionelle HK’er og akademiker.

Mikkel Flatau, der er sekretariatschef for Arbejdsmarkeds- og Sundhedsforvaltningen i Tårnby Kommune, kendte intet til uddannelsen til administrationsbachelor, da han for nogle år siden blev kontaktet med henblik på, om kommunen ville tage en praktikant fra uddannelsen. Det manglende kendskab viste sig at være ret naturligt, fordi de første administrationsbachelorer blev udklækket i januar 2012.

”Jeg var positiv over for henvendelsen, fordi vi ønsker, at unge mennesker søger ind i kommunen, og derfor var mit udgangspunkt, at det var noget, vi gerne ville, selv om vi ikke vidste, hvad det ville føre til,” siger Mikkel Flatau fra Tårnby Kommune, der i dag har tre administrationsbachelorer, og som de seneste år har haft fire i praktik.

Det var især den første praktikant, der imponerede og var outstanding, som Mikkel Flatau siger. Derefter fulgte flere praktikanter, og det var dem til sammen, der banede vejen for fastansættelser af andre administrationsbachelorer.

”Det er praktikanterne, der har gjort, at vi i sidste ende er blevet så glade for den her nye faggruppe. Den udfylder en vigtig brik mellem akademikerne på den ene side og den traditionelle HK’er på den anden side, fordi administrationsbacheloren er en god kombination af de to – det har været vores missing link,” siger Mikkel Flatau og tilføjer i den forbindelse, at det ikke betyder, at hverken HK’eren eller akademikeren nu bliver overflødig i kommunen.

Giver stor værdi fra dag ét

Han mener, at uddannelsen klæder administrationsbachelorerne godt på til at gå direkte ud i jobbet, og at det blandt andet skyldes, at de har en praktiktid.

”De er helt med på, hvad kommunens mission er, når de starter – og de har et udmærket kompas inden i sig i forhold til kommunens rolle. Vi har været meget tilfredse med alle vores praktikanter, som har været meget motiverede,” siger Mikkel Flatau, der ville sige ja til en ny administrationsbachelor-praktikant igen, hvis han blev spurgt i morgen.

Opgaverne for administrationsbacheloren spænder vidt i Tårnby Kommune, og Mikkel Flatau nævner for eksempel, at en af opgaverne kan være at skrive en indstilling til et politisk niveau eller at lave en økonomisk opfølgningsopgave. I det hele taget fungerer administrationsbacheloren ofte som et bindeled mellem en afdelingschef og en sagsbehandler, som har den direkte kontakt til borgere – det har administrationsbacheloren ikke.

Uddannelsen til administrationsbachelor varer tre og et halvt år og bliver udbudt på syv af Danmarks professionshøjskoler, og ifølge pjecen ”Administrationsbachelor – en ny kommunal medarbejder” vil administrationsbachelorerne blive en stadig mere synlig og toneangivende arbejdskraft i den offentlige forvaltning.

Administrationsbachelor:

• Uddannelsen til administrationsbachelor varer tre og et halvt år.
• Uddannelsen blev etableret i 2008 ud fra et bredt ønske om at udvikle en moderne administrationsuddannelse til varetagelse af den offentlige sektors stadig mere krævende og komplekse opgaver.
• I januar 2012 blev det første hold dimittender udklækket fra uddannelsen.
• De studerende tilegner sig videns- og handlekompetencer inden for administrative kernefag som for eksempel jura, økonomi, organisations- og kommunikationsteori, kvalitetssikring og samfundsvidenskabelig metode.

Kilde: Pjecen ”Administrationsbachelor - en ny kommunal medarbejder” – fra HK Kommunal.

Læs også