JobsøgningØvrigt

Sy­geple­jer­skers tro­vær­dig­hed topper

Selvom sygeplejersker nok er en af de mest travle faggrupper i Danmark, formår de samtidig at være den mest troværdige. Det viser en undersøgelse, hvor 1.000 danskere har vurderet forskellige faggruppers troværdighed.

Sygeplejersker er den mest troværdige faggruppe. Sådan lyder dommen fra en undersøgelse fra oktober 2011 foretaget af Radius Kommunikation. 1.000 danskere i alderen 18-65 år har deltaget i undersøgelsen, hvor også læger, politifolk og skolelærere blander sig i toppen – og spindoktorer, politikere og journalister i bunden.

Formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen, er ikke overrasket over placeringen på troværdighedsbarometeret:

”Jeg tror bestemt, det handler om den oplevelse, patienter og pårørende har i deres hverdag – oplevelsen af, at sygeplejerskerne gør en ihærdig indsats for at hjælpe, og at de kommunikerer i øjenhøjde med både patient og pårørende og involverer dem i den pleje og behandling, der skal gives.”

Sygeplejersker holder fanen højt

Ifølge Grete Christensen er kommunikation, dialog og empati noget af det vigtigste, en sygeplejerske skal kunne. Det er nemlig helt afgørende for, at patientens indlæggelsesforløb kan blive tilfredsstillende – ikke mindst i en krisetid, hvor besparelser og omstruktureringer presser personalet mange steder:

”Mange patienter oplever, at sygeplejersker har rygende travlt; men selvom det godt kan gå ud over den generelle oplevelse af indlæggelsesforløbet, vil det faktisk ofte styrke patienternes tillid til sygeplejerskerne,” siger Grete Christensen og uddyber:

”Patienterne oplever, at sygeplejerskerne gør alt for at udføre deres arbejde på trods af, at vilkårene ikke altid er optimale. Det virker tillidsvækkende.”

Vurderingen af, at sygeplejerskernes svære arbejdsvilkår faktisk kan øge tilliden til dem, bakkes op af administrerende direktør i Radius Kommunikation, Nicolaj Taudorf Andersen, som står bag troværdighedsundersøgelsen.

I et interview i Politiken den 15. oktober 2011 peger han desuden på, at vi har brug for at stole på de faggrupper, som passer på os og vores nære, og at vi derfor skubber de negative historier, der måtte være, fra os:

”Hvis vi var fulde af mistro, ville det jo være helt uudholdeligt at aflevere barnet i børnehaven eller på skolen. Og tanken om, at forældrene lå på hospitalet, ville ikke være til at bære,” siger han til Politiken.

Proud to be a nurse

Den flotte placering på troværdighedsbarometeret er blevet genstand for en del mediebevågenhed – blandt andet gæstede Grete Christensen P4-programmet Café Hack den 6. november 2011, hvor hun fortalte, at placeringen skaber stolthed hos sygeplejerskerne – en stolthed, der er vigtig for faget, og som DSR de senere år har kæmpet for.

Grete Christensen fortalte i radioprogrammet om en episode et par år tilbage, hvor DSR var til verdenskongres sammen med et hold danske sygeplejersker:

”Til kongressen havde vi fået lavet nogle t-shirts, hvorpå der stod Proud to be a nurse. De blev et hit, og alle de andre sygeplejersker fra hele verden ville have fat i dem – alle kunne relatere til budskabet,” sagde Grete Christensen i radioprogrammet.

Ligesom sygeplejerskerne kæmper en daglig kamp for patienterne, er det ifølge Grete Christensen vigtigt, at kampen også bliver kæmpet uden for arbejdspladsens rammer. Der er nemlig masser af ting at tage fat på, for eksempel debatten om ligestilling og ligeløn samt kampen for et bedre arbejdsmiljø:

”Troværdighed som sygeplejerske handler også om, at man er synlig og kæmper for både patienternes og sygeplejerskernes egne vilkår andre steder end på hospitalsgangene – det er der heldigvis rigtigt mange sygeplejersker, der gør.”

Læs også