Ny i jobØvrigt

Stu­de­ren­de he­ad­huntes til ho­spi­ta­ler

Allerede flere måneder før den sidste eksamen er i hus, har de sygeplejerskestuderende sat deres underskrift på en ansættelseskontrakt. Ledigheden for sygeplejersker er stagneret, og de nyuddannede har langt nemmere ved at få job end tidligere.

Forud venter nogle måneders eksamener, men den indre ro har alligevel indfundet sig. Mange sygeplejerskestuderende sætter lige nu deres underskrift på en ansættelseskontrakt flere måneder, før de er færdige med deres studier.

Det kom frem på Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasses delegeret møde i slutningen af maj. Det gælder især i Syddanmark, at de studerende bliver ansat, inden de dimitterer. Odense Universitetshospital, OUH, har ”støvsuget” hele årgangen af studerende fra skolerne i Odense og Svendborg, men også mange fra Vejle, Esbjerg og Sønderborg, ifølge fagbladet Sygeplejersken.

Formanden for a-kassen og næstformand i Dansk Sygeplejeråd kunne desuden berette, at ledigheden for medlemmer af a-kassen nu er stagneret, men at der er stor forskel mellem de seks sundhedsgrupper i a-kassen – og desuden forskel mellem landsdelene.

”Vi skal glæde os over den positive udvikling, men vi må ikke miste fokus, for vi skal hele tiden arbejde aktivt med at hjælpe vores ledige i job,” sagde Anni Pilgaard ifølge Sygeplejersken.

Umuligt at få job

Kigger man bare tre år tilbage på 2011, vil man se et helt andet billede. I Politiken kunne man blandt andet læse om 25-årige Tanja Skovgaard Nissen fra Vojens. Hun blev færdiguddannet i januar 2011, men i april kunne hun lige som mange andre nyuddannede sygeplejersker på det tidspunkt ikke få noget job.

”Ledigheden blandt nyuddannede sygeplejersker er lige nu rekordhøj. På et år er antallet af arbejdsløse sygeplejersker mere end fordoblet,” lyder det blandt andet i artiklen, hvor Tanja Skovgaard Nissen udtaler:

”Det er lidt kedeligt, man bruger så lang tid på en spændende uddannelse, og så kan man ikke få lov til at bruge den. Jeg har nok søgt omkring 50 job og fået afslag. Langt de fleste steder har de brug for sygeplejersker med erfaring, og derfor bliver man siet fra.”

Ifølge tal fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse var der i 2011 631 arbejdsløse nyuddannede sygeplejersker – svarende til en arbejdsløshed på 65 procent blandt nyuddannede.

Hul på bylden

Sidste år kunne Berlingske berette, at der var gået hul på bylden, og at udviklingen var vendt, fordi kommuner og regioner var begyndt at ansætte vikarer, samtidig med at sygehusene var begyndt at øge bemandingen af sygeplejersker i forbindelse med omstruktureringer til de kommende supersygehuse. Otte ud af ti nyuddannede sygeplejersker var ifølge artiklen i job, den sommer de blev færdige.

Ifølge artiklen havde et hospital som Nordsjællands Hospital dengang svært ved at få besat deres ledige stillinger. Dengang sagde Anni Pilgaard lige som på Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasses delegeret møde i år, at udviklingen er meget positiv. Samtidig understregede hun, at kommunerne stadig kan bruge flere penge, før de rammer udgiftsloftet. Hvis de unge sygeplejersker skal fastholdes i faget, er det, ifølge Anni Pilgaard, afgørende, at arbejdsmiljøet bliver forbedret, for det er fortsat meget stramme rammer, de arbejder under.