JobglædeØvrigt

Stres­sni­veau­et i fi­nans­sek­to­ren er løbet løbsk

Stressniveauet i finanssektoren er rekordhøjt, og det vækker bekymring i Finansforbundet, som mener, at de seneste tal fra branchen er chokerende. 42 procent af de 2.870 adspurgte af forbundets medlemmer lider af symptomer på stress.

Der er travlt på kontorerne i finanssektoren. For travlt. Samtidig frygter mange at blive fyret. Ifølge en ny undersøgelse fra Finansforbundet har ansatte i finanssektoren mere stress og frygter mere for deres arbejde i dag, end de gjorde for tre år siden. 2.870 medlemmer har svaret på undersøgelsen, der ifølge Nyhedsbrevet Finans, viser, at 42 procent af de adspurgte føler sig mindst ”i nogen grad stresset” – det tal var 32 procent i 2009. Samtidig er andelen af medlemmer, som føler sig mindst ”ret meget” stresset – steget fra 11 til 17 procent.

”Tallene i vores seneste trivselsmåling er chokerende læsning. Det er meget bekymrende, at medarbejderne oplever et så stort pres i deres hverdag, og at andelen med alvorlige stresssymptomer stiger,” siger Finansforbundets næstformand, Solveig Ørteby, til Nyhedsbrevet Finans. Hun fortsætter:

”Mange virksomheder giver ellers udtryk for, at de har en række initiativer til at forebygge stress. Men enten benytter man sig ikke af dem, eller også skjuler medarbejderne deres stresssymptomer af frygt for, hvad det kan betyde for dem at vise svaghed,” siger Solveig Ørteby.

Hver fjerde i undersøgelsen føler, at det er nødvendigt at arbejde i et højt tempo.

Frygter fyring

Ifølge Børsen er det især frygten for at blive fyret, der tynger de ansatte. I alt er 35 procent bekymrede for at blive arbejdsløse. Til sammenligning frygtede kun 29 procent i 2009, hvor finanskrisen ellers også rasede, at miste jobbet.

”Man kan ikke fortænke medarbejderne i at frygte at blive fyret, når man holder det op mod, at over 750 stillinger i sektoren er forsvundet i de seneste fem år, mange i forbindelse med massefyringer,” siger Solveig Ørteby til Børsen.

Hun understreger, at hvis trivslen på arbejdspladsen er for dårlig, vil det i sidste ende gå ud over virksomhedens bæredygtighed.

En god indsats mod stress kan mærkes

Tilbage i 2007 udgav Danske Forsikringsfunktionærer (DFL), Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) en pjece med titlen ”Stress – hvad kan der gøres” – der fokuserede på forebyggelse og håndtering af stress særligt i finanssektoren. Også her fremgår det, at flere føler sig stressede i dagligdagen i finanssektoren:

”Undersøgelser viser, at hovedparten af finansmedarbejderne har en høj grad af trivsel og tilfredshed med job og arbejdsplads. Men samtidig føler flere sig stressede i dagligdagen. Løsningen af dette paradoks er en af fremtidens store udfordringer,” lyder det.

En vellykket indsats forebygger ifølge pjecen ikke kun stress og deraf følgende sygefravær.

”Indsatsen vil typisk også resultere i mere trivsel og tilfredshed, mindre personaleomsætning, højere produktivitet, bedre kvalitet og andre fordele for virksomhed og medarbejdere.”

Arbejdsrelateret stress opstår, når der er ubalance mellem den enkelte medarbejders ressourcer og de krav, der bliver stillet til vedkommende. Stress kan fremkaldes både ved fysiske og psykiske belastninger, og uanset valg af fokus vil det ifølge pjecen være relevant at se på en række faktorer, som har betydning for udvikling af stress. Blandt andre:

Arbejdsmængde og tidspres

Er der medarbejdere, som konstant har en stor arbejdsmængde, har svært ved at nå salgsmål eller er udsat for stort tidspres?

Krav og forventninger

Er der klare målsætninger og retningslinjer for den enkelte og for teamets ansvar og kompetence?

Udfordringer, mening og variation i arbejdet

Arbejdes der ofte med ensformige opgaver – og er der mulighed for at rotere mellem forskellige arbejdsopgaver?

Indflydelse på eget arbejde

Har den enkelte indflydelse på arbejdsmængde, pauser, arbejdsmetoder, hjælpemidler og arbejdets kvalitet?

Konflikter, mobning og chikane

Udvikler saglige konflikter sig til personlige angreb?

Jobusikkerhed

Er medarbejderne usikre på, om de kan bevare deres ansættelse?

Læs også