Øvrigt

Små udsving i byg­ge­be­skæf­ti­gel­sen

Ifølge Danmarks Statistik lå byggebeskæftigelsen på 147.800 personer i tredje kvartal i år, og det er 300 lavere end i andet kvartal, når der tages højde for normale sæsonudsving. Det svarer til et fald på 0,2 procent. Selv om det kun er små udsving, der har præget udviklingen fra andet til tredje kvartal, så kunne man se den største stigning hos el-installatørerne med en fremgang på 2,3 procent.

Krisen sendte byggebeskæftigelsen ud i frit fald og knækkede den ellers opadgående kurve. I 2009 kunne Berlingske Business berette om ”Den laveste byggebeskæftigelse i fem år”, men siden 2010 er kurven fladet mere ud og er blevet stabil.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik lå byggebeskæftigelsen på 147.800 personer i tredje kvartal, og det er 300 lavere end i andet kvartal, når der bliver taget højde for normale sæsonudsving. Det svarer til et fald på 0,2 procent, som kom efter et fald på 0,6 procent i andet kvartal. Det skal dog også tages med, at beskæftigelsen steg med 2,9 procent i første kvartal.

”Anlægsarbejde var den type arbejde, der faldt mest i tredje kvartal med en nedgang på 6,0 procent. I kategorien nybyggeri faldt beskæftigelsen 3,4 procent,” lyder det fra Danmarks Statistik.

Flere el-installatører

Flere el-installatører er ude hos både private og virksomheder og udføre installationer og føre elkabler. Den største stigning i byggebeskæftigelsen ser man blandt el-installatørerne. Her var der en fremgang på 2,3 procent.

Også tømrermestrene klarede sig bedre i forhold til sidste år. Her steg beskæftigelsen med 5,6 procent i faktiske tal, svarende til 1.700 personer. Derefter følger ”anden bygge- og anlægsvirksomhed” med en stigning på 5,4 procent, svarende til 800 personer.

Det største fald i beskæftigelsen inden for byggeområdet skete hos murermestrene med 2,9 procent. Ifølge Danmarks Statistik stod ”Nybyggeri” i øvrigt for 23 procent af den samlede beskæftigelse i tredje kvartal, mens ”Reparation” stod for 40 procent og ”anlægsvirksomhed” for 23 procent.

Uændret beskæftigelse de kommende år

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, mener ikke, at tilbagegangen på de 300 personer siden 2. kvartal er hverken overraskende eller bekymrende.

”Faldet i byggebeskæftigelsen skal ses i lyset af, at byggeriet i starten af året i år blev holdt kunstigt oppe af udbedringerne ovenpå de to orkaner i slutningen af 2013 samt af en meget mild vinter, som gjorde, at ekstraordinært mange aktiviteter kunne opretholdes hen over vinteren,” skriver han i en kommentar på Danske Banks hjemmeside den 13. oktober 2014.

Han mener, at det, at byggebeskæftigelsen er faldet en smule, først og fremmest skal ses som en normalisering – set i et større perspektiv mener han, at byggebeskæftigelsen er stort set konstant i disse år.

”Niveauet for byggebeskæftigelsen er væsentligt lavere, end den var i tiden inden krisen – men det skal ses i lyset af overophedningen af dansk økonomi. Det er derfor ikke relevant at sammenligne med tiden frem til krisen,” mener Steen Bocian.

Han tror ikke, at der er udsigt til et dramatisk fald i byggebeskæftigelsen, da bedringen på boligmarkedet må forventes at trække i retning af lidt højere byggebeskæftigelse. Steen Bocian forventer en stort set uændret byggebeskæftigelse over de kommende år, og han mener ikke, at det bliver byggeriet, der kommer til at trække os ud af krisen – men at det på den anden side heller ikke bliver byggeriet, som kommer til at give anledning til fornyet økonomisk uvejr.

Læs også