Øvrigt

Ska­destu­er uden hjer­te­læ­ger koster liv

Hjertepatienter, der bliver indlagt akut på mindre hospitaler om aftenen eller natten risikerer deres liv, fordi de ikke kan regne med at blive behandlet af en hjertelæge.

Falder man om med hjerteproblemer, er der god grund til at ønske, at det ikke sker en sen nattetime. Ifølge en undersøgelse foretaget af Dansk Cardiologisk Selskab er der 30 procents risiko for, at man ender på et sygehus, som ikke har tilknyttet hjertelæger med den nødvendige kardiologiske ekspertise. På 11 ud af landets 38 akutmodtagelser er der ikke kardiologer til rådighed i aften- eller nattetimerne.

”Det er afgørende, at der er kardiologer til rådighed. Ellers risikerer man, at patienten ikke får stillet den rigtige diagnose og derfor ikke får den rigtige behandling i tide. Det kan betyde forskellen mellem liv og død,” siger Gorm B. Jensen, der er forskningschef i Hjerteforeningen – på foreningens hjemmeside.

Dansk Cardiologisk Selskab anbefaler, at der skal være færre akutmodtagelser, som så skal råde over den fornødne ekspertise for at undgå, at akutte hjertepatienter bliver fejldiagnosticeret – og det er Hjerteforeningen enig i.

”Akutmodtagelser kan give falsk tryghed specielt for patienter med komplekse hjertesygdomme, fordi en del akuthospitaler ikke har ekspertisen til at tage sig af dem,” siger formanden for Hjerteforeningen Peter Clemmesen på Hjerteforeningens hjemmeside.

Anbefaling efterleves nu
Sundhedsstyrelsen har ifølge en artikel i Berlingske de seneste tre år anbefalet, at man reducerer antallet af akutmodtagelser fra 40 til cirka 20. Men det er først nu, at anbefalingen lader til at blive efterlevet. Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner udtaler i avisen:

”Vi er i gang med at reducere antallet af akutmodtagelser, der vil blive skåret ned fra 38 til 18. Der er altså tale om en halvering, og det følger nøjagtig de anbefalinger og retningslinjer, vi får fra Sundhedsstyrelsen og hjertelægerne. I de 18 akutmodtagelser vil der være speciallæger til stede i døgndrift, og her er kardiologer selvfølgelig en væsentlig brik. Det er op til hver enkelt region at føre planerne ud i livet, men jeg kan godt love, at adskillige af de nuværende akutmodtagelser vil blive lukket i løbet at to år.”

Ifølge Hjerteforeningen kommer manglen på kardiologisk beredskab blandt andet til udtryk ved, at det på fem – primært mindre sygehuse – ikke er muligt at udføre CT-skanninger og ultralydsskanninger af hjertet døgnet rundt.

Provins-problem
Ifølge forskningschefen i Hjerteforeningen er CT-skanning afgørende for at kunne redde patienter med visse diagnoser:

”Ekkokardiografi kan man heller ikke tilbyde uden for almindelig lukketid på alle akutmodtagelser. På seks mindre sygehuse svarer man, at ekkokardiografi kun er til rådighed i dagtimerne, og også det er et stort problem,” siger Gorm B. Jensen.

Dansk Cardiologisk Selskab ønsker ikke at sætte navn på de 11 sygehuse, der ikke har den nødvendige kapacitet, men man oplyser, at problemet hovedsagelig er geografisk afgrænset til provinsen.

I forbindelse med artiklen om, at manglen på hjertelæger kan koste liv – i Berlingske – kunne man læse en anden artikel om to overlæger fra henholdsvis Næstved og Nykøbing Falster Sygehus, som mener, det er urimeligt at anklage de mindre sygehuse for at være mindre kompetente.