Øvrigt

Sådan finder du nemmest arbejde som lærer

Er du ledig og på jagt efter et job som lærer? Så kan du lige så godt agere bedst muligt: Få gode råd her til, hvordan du lettest kommer ud i klasseværelset igen.

410 lærere mistede ifølge Lærernes A-kasse i 2013 retten til dagpenge. Sørgelige tal, der vidner om lærere, der virkelig gerne ville have et lærerjob, men ikke kunne få det. Mange af dem er i øvrigt nyuddannede, som aldrig rigtig er kommet ind på arbejdsmarkedet. Der er dog nogle rigtig gode råd at følge, hvis man ikke vil ende dér: Uden job i et par år og lige pludselig uden dagpenge, og rådene gælder selvfølgelig også, hvis man allerede er der, hvor dagpengene er sluppet op.

Gordon Ørskov Madsen, er formand for Lærernes A-kasse, og han mener, at man først og fremmest skal sørge for at gøre alle bekendte i det netværk, man har, klar over, at man er ledig - og at man er interesseret i alle former for lærerarbejde, også selv om det er som vikar i få måneder eller som tilkaldevikar.

"Det er ekstremt vigtigt, at man holder sig varm som lærer, og at man, hvis man er nyuddannet, får erhvervserfaring. Vikariater kan i høj grad hjælpe en til at få foden inden for på en skole, for det er nemmere at få mere arbejde eller et fast arbejde, når man har været på skolen et stykke tid," siger Gordon Ørskov Madsen.

Tilmeld dig vikarordningen

Hos Lærernes A-kasse kan man som ledig desuden tilmelde sig en vikarordning, hvor skolerne henvender sig, hvis de skal bruge en vikar, og så hjælper a-kassen med at formidle kontakten mellem den ledige og skolen. I 2013 formidlede a-kassen 130 vikariater på den måde, så det kan være en vej ind til lærerjobbet. Derudover kan man også melde sig på et kursus i at skrive en god ansøgning i a-kassen.

"Man skal selvfølgelig også søge aktivt på de stillinger, der bliver slået op, og man skal huske at følge med på nettet, i fagbladet, på kommunernes hjemmesider og i lokale medier. Samtidig er det også vigtigt, at man henvender sig uopfordret for at høre, om der er udsigt til ledige stillinger," siger Gordon Ørskov Madsen og tilføjer, at det, at man henvender sig vil blive opfattet positivt.

Typisk skal man henvende sig til skolens kontor, hvor det ofte er en souschef eller viceinspektør, der står for ansættelser eller vikardækningen - i hver fald er det ifølge Gordon Ørskov Madsen en god idé at tale med en fra ledelsen, for der vil altid være en med fra ledelsen, når der bliver ansat nye lærere.

Spørg a-kassen om dine muligheder lige nu

En anden god idé er, at man henvender sig til a-kassen og ikke kun gør det i forbindelse med, at man nu skal have dagpenge.

"Vi har et rigtig godt netværk i a-kassen, og vi kender jobmarkedet ganske godt og kan dermed give et godt billede af ens muligheder - også rent geografisk," siger Gordon Ørskov Madsen.

Ifølge Lærernes A-kasse var der omkring 2 procent ledige lærere i 2013, og det svarer til 1.500 fuldtidsledige, hvilket er færre end i 2011 og 2012, men flere end i for eksempel 2007 og 2008. Kigger man på, hvor mange der var tilmeldt jobcentret, var der i alt 2.400 tilmeldte sidste år, og lige nu er det især de unge nyuddannede og lærere mellem 55 og 60 år, som er mest ramt af ledighed.

"Når ens allerstørste ønske er at bruge sin uddannelse til at undervise, så er det voldsomt, når man ikke kan få lov til det. Det er også derfor, at det er så vigtigt, at man hurtigst muligt kommer i kontakt med faget, også selv om det ikke er et fast arbejde, for man kan lynhurtigt komme væk fra faget, og det gælder især nyuddannede," siger Gordon Ørskov Madsen, der i øvrigt godt kunne tænke sig, at dagpengesystemet blev mere fleksibelt over for de ledige lærere, som tog vikararbejde, så de ikke mistede retten til dagpengene.

Hvis det ser helt umuligt ud, råder a-kasse formanden desuden til, man kunne overveje at søge til udlandet, for eksempel til Norge, hvor der kan være bedre muligheder, og måske skal man åbne øjnene for helt andre brancher.

Sådan finder du nemmest arbejde som lærer:

  • Sig til alle i dit netværk, at du er ledig og er på udkig efter alt lærerarbejde - også vikararbejde.
  • Tilmeld dig vikarordningen hos Lærernes A-kasse.
  • Søg aktivt på opslåede stillinger. Hold øje med dem på nettet, i fagblade og i de lokale medier.
  • Ring og hør, hvordan mulighederne ser ud på de skoler, du er interesseret i.
  • Henvend dig til a-kassen og hør om dine jobmuligheder.