ArbejdsmarkedetJobglædeØvrigt

Re­kord­man­ge er på deltid

712.000 danskere mellem 15 og 66 år arbejder lige nu på deltid. Det er især kvinderne, der vælger at arbejde på deltid – og over 100.000 mænd og kvinder er direkte presset ned i tid på grund af finanskrisen.

Ifølge Danmarks Statistik er der ikke tidligere set så mange, der arbejder på deltid som nu. 712.000 danskere mellem 15 og 66 år skriver færre end 37 timer i deres arbejdskalender om ugen – målt i andet kvartal i år. Sammenligner man med tredje kvartal 2008, hvor beskæftigelsen toppede, er det en stigning på 8.000 mænd og 41.000 kvinder. I den samme periode faldt den samlede beskæftigelse med 181.000 personer.

”Andelen af kvinder, som arbejder på deltid, steg fra 35 procent i tredje kvartal til 39 procent i andet kvartal i år. For mænds vedkommende er andelen stort set uforandret,” lyder det fra Danmarks Statistiks Arbejdskraftsundersøgelse.

103.000 svarer i undersøgelsen, at de arbejder på deltid, fordi de ikke kan finde arbejde på fuld tid, og ifølge en artikel på Avisen.dk er det især sosu-assistenter, butiksansatte og pædagogmedhjælpere, det drejer sig om. Men også økonomerne har ladet sig presse ud i deltidsarbejde, som vi tidligere har skrevet om her på Jobindex.dk:
”CA a-kasse har særligt mange ledige medlemmer, der arbejder på deltid, fordi en meget stor del af vores medlemmer arbejder eller søger arbejde på det private arbejdsmarked, hvor krisen er slået hårdere igennem end i det offentlige. Når der er mindre at lave i det private, tilpasser man arbejdsstyrken til efterspørgslen, og hvis der ikke er en fuldtidsstilling, slår man i stedet for et deltidsjob op,” sagde Ole Strand, der er kommunikationskonsulent i CA, dengang.

Fra januar til oktober 2008 var 417 på supplerende dagpenge i CA a-kasse, der er a-kasse for ledere og økonomer, mens det tilsvarende tal i 2009 var steget til 789 – en stigning på 89 procent.

Krav på førsteprioritet
I HK ønsker man ifølge en artikel på Newspaq.dk, at alle der bliver presset ned i tid, skal have førsteprioritet til at komme tilbage på fuld tid, når der igen er penge hos arbejdsgiverne.

”Vi ser desværre, at arbejdsgiveren ofte ansætter en anden og beholder vedkommende på deltid. Det er urimeligt. Derfor skal overenskomsten sikre, at man giver den deltidsansatte buddet først om at komme op i tid,” siger næstformand Mette Kindberg.

I undersøgelsen fra Danmarks Statistik fremgår det dog, at uddannelse er den vigtigste grund til, at folk har et deltidsarbejde. Halvdelen af mændene og en tredjedel af kvinderne på deltid kombinerede arbejde med uddannelse. Hver femte mand og hver fjerde kvinde arbejder på deltid for at få familielivet til at hænge sammen.

De unge, der er på deltid, er som oftest i gang med en uddannelse. Siden tredje kvartal 2008 kom 5.000 af de unge mellem 15 og 29 år til at arbejde på deltid. Andelen af de unge på deltid steg fra 39 procent i 2008 til 48 procent i andet kvartal 2010. Omkring 80 procent af de unge arbejdede på deltid, fordi de kombinerede arbejde med uddannelse. For 9 procent var deltidsarbejde ikke ønsket – men en nødløsning, fordi de ikke kunne få en fuldtidsstilling.

Ufaglærte ramt
Man ser især deltidsansættelser blandt de ufaglærte, fremgår det af Arbejdsmarkedsundersøgelsen, der viser, at andelen af deltidsansatte med folkeskolen som deres højst afsluttede uddannelse steg fra 35 procent i tredje kvartal 2008 til 40 procent i andet kvartal 2010.

”Der kom også en stigning i deltidsansættelser for personer med en fuldført erhvervsuddannelse. 21 procent af dem var på deltid i tredje kvartal 2008, og tallet steg til 24 procent i andet kvartal 2010. Andelen af højtudannede på deltid er til gengæld stabilt: 18 procent af dem var på deltid i tredje kvartal 2008 og 19 procent i andet kvartal 2010.”

Arbejdskraftundersøgelsen er Danmarks største interviewundersøgelse. Den er kvartalsvis og baserer sig på en stikprøve. 89.000 danskere i alderen mellem 15-74 år deltager årligt i undersøgelsen. Arbejdskraftundersøgelsen er det danske bidrag til Eurostats Labour Force Survey, og indgår i Eurostats og OECDs ledighedstal. Data indsamles og bearbejdes efter ensartede principper i alle EU-lande. Arbejdskraftundersøgelsen er blevet offentliggjort siden 1994.

Læs også