Øvrigt

Om 15 år er 90 procent af al jour­na­li­stik ro­bot­frem­stil­let

Institut for Fremtidsforskning har kastet et blik på, hvilke job der vil eksistere omkring 15 år fra nu. Et bud er, at 90 procent af al journalistik i Danmark vil blive skrevet af robotter om 12-15 år. I USA skriver robotter allerede nu sports- og finansnyheder.

Det lyder som science fiction, men er kun 12-15 år ude i fremtiden, hvis man spørger Institut for Fremtidsforskning, som forudser, at 90 procent af al journalistik i Danmark til den tid vil blive skrevet af robotter. Det er dog ikke kun journalister, som vil se sig overhalet af robotter, computere eller smartphones.

”I 2030 vil de fleste chauffører, læger, kirurger, spekulanter, indholdsredaktører, journalister, oversættere, turistguider og skolelærere (…) være helt eller delvist overflødiggjort af robotter, computere og smartphones,” lyder det i SCENARIO 5, der er Institut for Fremtidsforsknings magasin.

Klaus Æ. Mogensen, der er seniorforsker på Institut for Fremtidsforskning, nævner som et eksempel, at en journalist tager ud til en ildebrand og stiller nogle spørgsmål.

”Hvordan havde du det, da dit barn blev reddet ud? Og så videre. Det kunne en computer, der triller ud på nogle hjul a la en Segway også gøre. Den anvender en erfaringsdatabase af menneskelige udsagn fra tidligere lejligheder til at udvælge nogle bestemte spørgsmål,” siger Klaus Æ. Mogensen til fagbladet Journalisten. USA langt fremme

I USA er der allerede nu robotter, der skriver sport- og finansnyheder, og de er også i stand til at skrive mere kritisk journalistik og kulturanmeldelser.

Går du ind på Forbes.com og læser artiklen Forbes Earnings Preview: New York Times Company , så hæft dig ved, at den traditionelle byline ikke består af et navn på en person. Der står blot ”By Narrative Science” – og den altså skrevet af en robot.

På The Guardians hjemmeside skrev Emily Bell, der er direktør på Tow Center for Digital Journalism på Columbias’s Graduate School of Journalism, en blog tilbage i 2012 med overskriften ”Robot journalisten – dommedag for nyhedsindustrien?” Hun skriver blandt andet:

”What started as an experimental lab at Northwestern University with journalists and technologists working together is now a fully-fledged business that turns data into stories of at type which will not be winning many Pulitzers, but which certainly pass the Turing test of making one unsure whether they were written by a person or a machine.”

Journalistrobot vinder Pulitzer om fem år

Grundlæggeren af Narrative Science, Kristian Hammond, udtalte tilbage i 2011 til New York Times, at en ”journalistrobot vinder Pulitzer om fem år,” og han er altså direkte uenig med Emily Bell. Firmaet, der har base i Chicago, er i front med udviklingen af computeralgoritmer, der kan producere egne nyheder.

Herhjemme bruger Børsen robotter til dataindsamling, hvor de tidligere fik leveret tal fra Dow Jones, Ritzau og andre.

”Jeg er jo jubelteknologi-optimist. Min mobiltelefon har en ”swift key”, der ved, hvad jeg vil skrive, før jeg har skrevet det. Så at robotterne vil spille en meget større rolle fremover, lyder ikke spor usandsynligt,” siger Susanne Sayers, nyhedschef på Børsen, til fagbladet Journalisten.

Hun mener dog ikke, at der vil blive større arbejdsløshed blandt journalister og peger på, at journalister skal kunne noget ekstra, nemlig personlighed, baggrund og perspektivering.

LÆS OGSÅ: Robotter overtager disse it-job: Er dit med på listen?

Læs også