LønØvrigt

Nye løn­for­hold for hotel- og re­stau­ran­te­le­ver

Der er kommet en ny overenskomst for dig, der er elev inden for hotel- og restaurationsbranchen. Den indeholder blandt andet et nyt lønsystem for elever – med en omfordeling af elevlønningerne, der betyder, at de første års lønsatser er blevet lavere, men til gengæld bliver højere i de sidste læreår.

Er du elev på et hotel eller en restaurant, så er der grund til at være opmærksom på, at der nu er blevet ændret i din overenskomst. Alle medlemmer af fagforeningen Horesta modtog i slutningen af september 2014 en trykt udgave af de relevante overenskomster for deres virksomhed for 2014-2017. Ifølge Horesta er der sket en markant forenkling og modernisering af overenskomsternes indhold. Det gælder blandt andet elev-overenskomsten, som lægger op til et øget samarbejde om elever – og det har udmøntet sig i en række gunstige tilpasninger.

”Det er blandt andet værd at bemærke det nye lønsystem for eleverne, idet der er foretaget en omfordeling af elevlønningerne. De første års lønsatser er blevet lavere, men til gengæld højere i de sidste læreår. Derved undgår virksomhederne at betale de ret høje lønninger til elever, som tidligt i forløbet forlader uddannelsen. De højere lønninger går dermed til elever, som har gennemført størstedelen af uddannelsen,” siger Marie Louise Larsen, overenskomstchef i Horesta, på Horestas hjemmeside.

Eleverne er sikret mere indflydelse

Eleverne er ifølge Horesta ikke omfattet af forhøjelsen af det særlige løntillæg, som er sket for medarbejdere omfattet af hovedoverenskomsten. Elevernes løntillæg udgør derfor fortsat 1 procent, som løbende bliver indbetalt til Feriefonden sammen med feriegodtgørelse, så indbetalingen til Feriefonden løbende udgør 13,5 procent. Eleverne er ifølge Horesta heller ikke omfattet af en sundhedsordning, som det er tilfældet for andre medarbejdere, der er omfattet af hovedoverenskomsten.

Tina Møller Madsen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration mener, at det nye lønsystem for elever bedre afspejler deres kompetencer og færdigheder. Hun mener i øvrigt, at eleverne også er sikret mere indflydelse på deres egen arbejdssituation i den nye overenskomst.

”Der kan vælges elevrepræsentanter, som sidder med i SU og er medbestemmende i forhold til vagtplanlægning på arbejdspladsen. Det er vores håb, at det på sigt vil medføre en kulturændring i branchen, der er kendt i offentligheden for en til tider barsk tone,” siger Tina Møller Madsen i Fagbladet 3F.

Flere vil uddanne sig til tjener

Hun er tilfreds med resultatet af de intense forhandlinger, som løb over fem dage tidligere på året. Med den nye overenskomst kan arbejdsgiverne overgå til en opkvalificeringsaftale, som betyder, at ufaglærte tjenere får adgang til uddannelsen som faglært tjener.

”Vi har fået lavet en opkvalificeringsaftale for tjenere, som vil give kompetenceløft til de ufaglærte og en påskønnelse af de faglærte tjenere. Der er kun 15 procent faglærte tjenere i branchen, men vi tror på, at denne aftale vil ændre på det billede,” siger Tina Møller Madsen til Fagbladet 3F.

Overenskomsten i hotel- og restaurationsbranchen er ifølge 3F en overenskomst inden for det såkaldte minimallønsområde, hvilket betyder, at medlemmerne skal forhandle videre om de eksakte lønstigninger hos deres respektive arbejdsgivere.

Den nye overenskomst

• Minimallønnen steg 1. marts 2014 med 1,50 kroner. 1. marts 2015 stiger den med 1,65 kroner og 1. marts 2016 med 1,80 kroner.

• I den nye overenskomst i hotel- og restaurationsbranchen er det aftalt, at lønstigningerne ikke må modregnes i de lavest lønnede ansattes personlige løn. Det er blandt andre stuepiger og opvaskere.

• Overenskomsten gælder for 60.000 kokke, tjenere, stuepiger og receptionister.