Øvrigt

Marketing skal have kom­mu­ni­ka­tions­hat­ten på

Det er svært for mange marketingmedarbejdere at hægte sig på en udvikling, der byder på nye digitale og kommunikationsfaglige udfordringer. I en tid, hvor nye teknologier buldrer frem, og hvor køen af ledige i kommunikationsbranchen vokser, er det vigtigt, at marketingmedarbejderen kan tænke tværfagligt.

Som kommunikationsuddannet på jagt efter et job med digitale udfordringer, kan det være en god idé at tjekke stillingsannoncerne under ’marketing’. Rigtigt mange virksomheder efterspørger nemlig, at marketingmedarbejderen kan begå sig sikkert på digitale platforme – en disciplin, som også fylder meget på kommunikationsuddannelserne i dag.

Det der for kommunikationskandidaten kan blive en smutvej ind i marketingbranchen, kan for marketingmedarbejderen være en vej ud af jobbet; for ofte føler marketingmedarbejderne ikke, at de lever op til tidens krav om digital knowhow.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Civiløkonomernes Arbejdsløshedskasse (CA) og Huset Markedsføring mener hver fjerde marketingansvarlig ikke, at de opfylder kravene til fremtidens udfordringer i egen position.

Det er netop inden for de digitale marketingdiscipliner samt dialogmarkedsføring/CRM, at de adspurgte marketingansvarlige forventer at miste fodfæste, hvis ikke de får den fornødne efteruddannelse. Samtidig forventer hele 79 procent af de adspurgte, at deres virksomhed vil øge de digitale aktiviteter i de kommende år.

Tværfaglighed er altafgørende

Kommunikatør og forfatter Kresten Schultz Jørgensen slutter på baggrund af undersøgelsen, at fremtidens marketingmedarbejdere skal være tværfaglige. Han skriver i sit blogindlæg ”Fremtidens marketingmedarbejder” på Berlingske Business den 22. november 2012, at marketing skal være 100 procent med på teknologiområdet, men også have forståelse for mere kommunikationsfaglige discipliner:

”Marketingmedarbejdere skal være bedre til det tværvidenskabelige, det vil sige forstå discipliner som PR, intern kommunikation og CSR. Virksomhedens kommunikation opfattes i dag med rette som integreret, og hvis marketingfolk forbliver i siloen, der kun understøtter kortfristet salg, mister de relevans for og taletid hos topledelsen,” skriver Kresten Schultz Jørgensen og tilføjer, at der stadig er en skillelinje mellem kommunikatører og marketingfolk:

”Mens øvrige kommunikationsfolk kan være detaljeskarpe på for eksempel skrivning, nyhedsmedier, politiske tendenser og så videre, skal marketingfolk være ”teknologi-ambassadører” i forhold til eksempelvis CRM, online, sociale medier, websalg og kampagner."

En social udfordring til marketing

Et område, hvor den teknologiske udvikling går stærkt, og hvor den klassiske marketingmedarbejder bliver udfordret, er social kommunikation. En hensigtsmæssig tilstedeværelse muliggør en eksponering til målgruppen, som marketing ikke har råd til at ignorere; men ofte virker virksomhedernes sociale indsats passiv og uinspireret.

Det mener Natasha Friis Saxberg, foredragsholder og medstifter af webtjenesten Gignal. Hun efterspørger i sit blogindlæg ”Digital deltagelse” den 12. december 2012, at virksomhederne sørger for at skabe deltagelse i stedet for blot at kopiere en marketingkampagne ud på et dødt og meget lidt socialt site:

”Alt for mange virksomheder glemmer, at de befinder sig på en social platform, hvor relationer og samtaler er i centrum. I stedet for at understøtte den kultur og det sprog, der anvendes på det enkelte medie, kopierer de alt for ofte deres marketingskampagne ud på deres sociale profiler – uden den store effekt.”

Natasha Friis Saxberg formulerer fint dilemmaet; at skabe værdi af tilstedeværelse på sociale medier kræver viden om kultur og sprog i lige så høj grad som teknologi og effektmåling. Derfor er der brug for, at marketingmedarbejderen kan tage kommunikationshatten på, når virksomheden skal have maksimalt udbytte af Facebook, Twitter og LinkedIn.