JobglædeØvrigt

Mange frisører må lægge kam og saks

Af 5.500 uddannede frisører har 45 procent forladt faget – og næsten lige så mange ønsker at følge efter. I gennemsnit går der 8,5 år, fra frisører begynder deres uddannelse, til de forlader faget, viser en ny undersøgelse. Smerter i muskler og led, håndeksem og allergi gør, at mange forlader faget.

Den dag de helt nye frisørelever starter på deres uddannelse og frem til, at de vinker farvel til hårfarve og klipninger, går der i gennemsnit 8,5 år. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Videncenter for Frisører og Kosmetikere – baseret på svar fra 5.318 frisører, der er uddannet fra 1985 til 2007. Af de 5.318 frisøruddannede, der deltog i undersøgelsen, er over 43 procent stoppet i faget – 40 procent af dem siger, at en af grundene til, at de stoppede, var smerter i muskler og led – 23 procent er stoppet på grund af håndeksem, og 18 procent på grund af allergi.

Det er ph.d.-studerende i Videncenter for Frisører og Kosmetikere, Susan Hovmand Lysdahl, der har stået for undersøgelsen, og hun mener, at tallene taler deres eget tydelige sprog.

”Vi taler stående og gående arbejde, ensidigt gentaget arbejde, dårlige arbejdsstillinger med løftede arme og kemikalier – for eksempel hårfarve og vådt arbejde. Alt sammen noget, som gør, at så mange forlader faget hurtigt,” siger Susan Hovmand Lysdal på Arbejdsmiløviden.dk.

Undersøgelsen viser, at frisører stort set forlader faget på grund af det samme i alle årene – fra 1985 til 2007 – dog er der ifølge Arbejdsmiljøviden.dk en lille forskel, når det gælder smerter i muskler og led. Blandt de frisører, der blev uddannet fra 1985 til 1989, angiver 37 procent, at de forlod faget på grund af smerter i muskler og led. Det tal var i perioden fra 1995 til 1999 vokset til cirka 47 procent – og er så igen faldet til 40 procent blandt de frisører, der blev uddannet fra 2000 til 2007.

Susan Hovmand Lysdal mener, at det skyldes, at frisører i den sidste gruppe ikke er så gamle endnu, ikke har arbejdet så mange år endnu – og derfor ikke er plaget af smerter som deres lidt ældre kollegaer.

Der skal gøres noget
Hos Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund er forbundsformanden bekymret, og han mener ikke, at man som fagforbund kan sidde det overhørigt, at frisørfaget slider så mange af sine faglærte ned. Han mener, at man er nødt til at handle for at skabe bedre arbejdsforhold for medlemmerne.

”Undersøgelsen er foretaget mellem 5.500 frisører, der er uddannet fra 1985 og frem til 2007. 45 procent, næsten halvdelen, er ikke i faget længere. 40 procent af dem, der stadigvæk arbejder som frisører, vil gerne holde op. Så ud af de 5.500 er det åbenbart kun omkring 800, der vil blive i faget. Det er et meget klart signal til os i frisørforbundet om, at her ligger et problem, vi skal se nærmere på. For det helt paradoksale er jo, at samtidigt er uddannelsen til frisør utrolig populær. Der er så mange unge, der gerne vil ind i faget. Så må vi også sikre, at arbejdsvilkårene for frisørerne er gode,” siger Poul Monggaard, forbundsformand i Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund på forbundets hjemmeside.

Han er ikke i tvivl om, at den største synder i forhold til det store frafald i faget, skyldes arbejdsmiljøet:

”Fra flere undersøgelser ved vi, at omkring halvdelen af alle frisører har eller har haft håndeksem. Det tal skal sammenholdes med, at håndeksem ellers ses hos 15 procent af den voksne befolkning. Det er den bedste indikation af, at arbejdsmiljøet ikke er sikkert nok for vores medlemmer, selv om der allerede er taget en lang række forholdsregler ude i salonerne. Vi må gå skridtet videre og se, om vi kan gøre noget ved de stoffer og de produkter, frisørerne møder i dagligdagen,” siger Poul Monggaard på forbundets hjemmeside.

Susan Hovmand Lysdal, der har lavet undersøgelsen, siger til Avisen.dk, at de unge frisører går ind i faget med drømme om glamour, stjernestøv og en hverdag, hvor de gør kvinder smukke – men at mange altså kommer ud igen med ødelagte hænder, ondt i kroppen og allergi.

”Mange af de frisører, vi møder, er dybt ulykkelige over at forlade faget, som de elsker, fordi det er kreativt, og de glæder andre mennesker. Det koster også samfundet penge, at de forlader faget,” siger Susan Hovmand Lysdal til Avisen.dk.

Her fremgår det desuden, at det ifølge Undervisningsministeriet koster 149.400 kroner at uddanne en frisør.

Læs også