Øvrigt

Mange bliver på deltid

Inden for de næste 10 år forlader 30 procent af FOA’s medlemmer arbejdsmarkedet. Samtidig med bliver der brug for flere i ældreplejen på grund af flere ældre. Men langt de fleste i ældreplejen arbejder kun på deltid – gik de op til fuldtid, kunne en del af hullet blive fyldt.

Tallet har været nogenlunde konstant de senere år: De fuldtidsansatte social- og sundhedsmedarbejdere i kommunerne har ligget på omkring 30 procent. I 2009 var andelen på 30,5 procent. Det fremgår af en artikel i FOA’s medlemsblad.

Det hænger ikke så godt sammen med, at 30 procent af FOA’s medlemmer forlader arbejdsmarkedet inden for de næste 10 år, og at der ydermere kommer flere ældre, der skal passes og plejes. Hvis de deltidsansatte gik op på fuld tid, kunne lidt af problemet blive løst.

Når man spørger de deltidsansatte, hvorfor de ikke arbejder på fuldtid, er svaret ofte, at det er for hårdt at have et fuldtidsarbejde. Men det holder ikke, mener Kirsten Normann Andersen, der er formand for FOA i Århus.

”Tværtimod. Det kan være hårdt at være deltidsansat. Deltidsansatte arbejder på de mest pressede tidspunkter, og de kan ikke udsætte en opgave til senere. Som fuldtidsansat kan man mingelere mere med arbejdsopgaverne,” siger hun til FOA-bladet.

Gunstige aftaler
Tilbage i 2002 fik vi deltidsloven i Danmark, og ifølge den må ansættelsesvilkårene for en deltidsansat ikke være mindre gunstige end ansættelsesvilkårene for en sammenlignelig fuldtidsansat, med mindre forskelsbehandlingen er objektivt begrundet. Er lønnen i strid med loven fastsat lavere end for en fuldtidsansat, har den deltidsansatte krav på differencen. I 2007 indgik de faglige organisationer sammen med regeringen og arbejdsgiverne desuden den såkaldte Trepartsaftale. Den giver blandt andet deltidsansatte ret til at gå op i tid, når der er ledige timer.

”Arbejdsgiverne skal tilbyde deltidsansatte flere timer, før der kan foretages nyansættelser udefra,” lyder det. Ifølge FOA-bladet lokker nogle kommuner – for eksempel Århus og Vejle – med ekstra løn, hvis deltidsansatte går på fuldtid. Det har fået omkring 50 medarbejdere fra deltid til fuldtid i Vejle – hovedparten er dog medarbejdere, der havde tæt på fuldtid i forvejen. I Århus er andelen af fuldtidsansatte steget fra 12 procent til knap 30 procent.

Arbejdstiden stiger
Ifølge DR Nyheder er arbejdstiden generelt stigende, og folk der under krisen gik på deltid, er nu begyndt at arbejde på fuldtid. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at danskerne for første gang siden krisen er begyndt at arbejde mere. Siden tredje kvartal 2009 er arbejdstiden steget med over to timer.

Det hilser man velkommen i Dansk Industri:
”Gennem krisen har vi set, at arbejdstiden er faldet. I stedet for at fyre folk satte man arbejdstiden ned. Og når vi så ser, at den stiger igen, er det et udtryk for, at man aflyser nogle af de krisetiltag,” siger Claus Andersen, der er konsulent i DI til DR Nyheder.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser desuden, at arbejdstiden er faldet mere i det offentlige under krisen end på det private arbejdsmarked.

”Det kan skyldes, at der før krisen var en stor overarbejdspukkel i det offentlige. Med krisen blev det nemmere at tiltrække personale, og så kan den afspadseres af,” siger Claus Andersen.
I FOA håber man, at flere FOA-medlemmer generelt vil gå op på fuldtid.

”Det er FOA’s opgave at få flere på fuldtid. Vi respekterer, at medlemmerne ønsker deltid, men mange er afhængige af fuldtid. Flere arbejder deltid og supplerer med vikarjob. Vi har brug for den arbejdskraft, og der mangler uddannet personale,” siger Kirsten Normann Andersen fra FOA Århus til FOA-bladet.