Laveste ledighed for fødevarearbejdere i et år


Laveste ledighed for fødevarearbejdere i et år

I sommeren i år oplevede man den laveste ledighed for fødevarearbejdere i et år. Forklaringen skal findes i sæsonarbejde og den kortere dagpengeperiode.

Ulla Oppermann Blankholm
Blankholm Kommunikation


Mens nogle gør sig klar til at tage i sommerhus og sydpå, når juli og august melder sig, så trækker andre i arbejdstøjet. Det har i år særligt vist sig blandt de ledige fødevarearbejdere, som i sommerugerne oplevede at have den laveste ledighed i år, 2015.

Ifølge Fødevareforbundet NNF’s a-kasse var ledighedsprocenten blandt medlemmerne i januar i år tæt på 6 procent – hvorimod procenten i uge 29 var helt nede på 3,12 procent. I august var den steget en anelse til 3,17 procent.

”Det er dejligt, når så mange er i arbejde, også selv om det for nogle kun er tidsbegrænsede stillinger,” siger Esben Birkesholm, der er forsikringschef i Fødevareforbundet NNF’s a-kasse.

Bud efter ferieafløsere i Jylland

Ifølge en artikel på NNF.dk blev der i juli fyret 110 slagteriarbejdere hos Danish Crown i Faaborg – men mange nåede ikke at melde sig ledige, før de kunne fortsætte som ferieafløsere på Danish Crowns jyske slagterier i Horsens, Herning og Blans. Her var der nemlig bud efter hele 150 ferieafløsere.

Det er ikke kun ferieugerne, der spiller ind på den lave ledighed – en anden årsag er ifølge NNF fortsat den forkortede dagpengeperiode, som har betydet, at mange fødevarearbejdere er røget ud af dagpengesystemet og altså også ud af ledighedsstatistikken. Ifølge NNF har 114 medlemmer af NNF’s a-kasse i årets første otte måneder mistet retten til dagpenge, mens 118 har opbrugt retten til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som den tidligere regering indførte. I alt er 865 fødevarearbejdere røget ud af dagpengesystemet siden 1. januar 2013.

”Vi oplever desværre stadig, at der hver måned er medlemmer, som falder for den to-årige dagpengeperiode, og som ryger på kontanthjælp. Vi mangler en politisk løsning på det problem,” siger Esben Birkesholm.

Ledigheden falder generelt

Ser man på den samlede ledighed på det danske arbejdsmarked, så falder ledigheden også her. Ifølge Danmarks Statistik faldt bruttoledigheden fra juli til august i år med 2.300.

”Dermed lå bruttoledigheden på 120.800 i august, svarende til en ledighedsprocent på 4,5 procent. I juli lå ledighedsprocenten på 4,6 procent og i juni på 4,7 procent,” lyder det på Danmarks Statistiks hjemmeside, hvor man gør opmærksom på, at ledighedsprocenten er beregnet i forhold til den registerbaserede opgørelse af arbejdsstyrken – de ledighedstal, der bliver omtalt, er korrigeret for normale sæsonudsving.

Ser man på ledigheden geografisk i Danmark, så falder den mest i København og på Bornholm:

”Den seneste måned (august, red.) er ledighedsprocenten faldet med 0,2 procent i Byen København og på Bornholm. I samme periode er ledigheden faldet med 0,1 procentpoint i Københavns Omegn, Østsjælland, Sydjylland, Østjylland, Vestjylland, samt i Nordjylland. I de øvrige landsdele har ledighedsprocenten været uændret fra juli til august. Herefter er ledighedsprocenten fortsat lavest i Nordsjælland med 3,5 procent af arbejdsstyrken og højest på Fyn med 5,4 procent,” lyder det fra Danmarks Statistik.

Bruttoledigheden er ifølge Danmarks Statistik omregnet til fuldtid og dækker aldersgruppen 16-64 år.