JobglædeØvrigt

Læn­des­mer­ter uaf­hæn­gi­ge af din sociale status som barn

Flere tidligere undersøgelser viser, at lændesmerter er mere udbredt blandt mennesker med en lav social status, end blandt mennesker med høj social status. Derfor har man nu undersøgt, om kvinder med social- og sundhedsarbejde er mere tilbøjelige til at udvikle lændesmerter senere i livet, hvis deres forældre er ufaglærte – og det kan man i en ny undersøgelse afvise.

Det kan være ødelæggende for ens karriere inden for social- og sundhedsområdet, hvis man hver morgen vågner med ondt i ryggen eller lænden.

Lændesmerter er ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø mere udbredt blandt mennesker med en lav social status end blandt mennesker med høj social status – det viser flere tidligere undersøgelser. De resultater har fået forskerne på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til at undersøge, om kvinder med social- og sundhedsarbejde er mere tilbøjelige til at udvikle lændesmerter senere i livet, hvis deres forældre er ufaglærte.

”Resultatet af undersøgelsen viser, at der statistisk set ingen sammenhæng er mellem forældrenes sociale status i barndommen og risikoen for at udvikle lændesmerter som følge af fysisk hårdt arbejde senere i livet. Uanset, hvilken socialøkonomisk fortid deltagerne i undersøgelsen havde, gav fysisk hårdt arbejde en risiko for at udvikle lændesmerter som voksen,” lyder det blandt andet i konklusionen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.661 kvinder med social- og sundhedsarbejde, som alle havde den samme sociale status, da de svarede på spørgeskemaet.

Det hårde fysiske arbejde er skyldneren

En af forskerne bag undersøgelsen, ph.d. Marie Birk Jørgensen, uddyber konklusionen af undersøgelsen på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside:

”Faktisk viste den gruppe, hvis forældre havde haft et job, der krævede en længerevarende uddannelse sig at være på nogenlunde samme niveau som gruppen med ufaglærte forældre. Med andre ord havde både akademikerbørn og børn af fabriksarbejdere nogenlunde lige stor risiko for at udvikle lændesmerter som følge af fysisk hårdt arbejde senere i livet.”

Vi har tidligere her på Jobindex beskrevet, at god fysisk form kan holde smerter i lænden på afstand:

”Der er noget, der tyder på, at en god fysisk form holder lænderygsmerter væk blandt plejepersonale. De har et fysisk belastende job, og der er derfor et stort behov for at undersøge nærmere, om forebyggende øvelser kan hjælpe med at øge deres generelle fysiske form,” siger ph.d.-studerende Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside.

Ifølge Job & Krop, der er en hjemmeside udarbejdet af Videncenter for Arbejdsmiljø, viser international forskning, at der er en sammenhæng mellem fysisk tungt arbejde og smerter i muskler og led. Det har dog ikke været muligt for forskerne at fastsætte en nedre grænse for, hvornår det fysisk tunge arbejde kan medføre besvær i muskler og led. Det fremgår desuden, at:

”Det fysisk tunge arbejde forklarer kun en mindre andel af det rygbesvær, som de fleste mennesker oplever på et tidspunkt i livet. Når vi får ondt i ryggen, er det sjældent muligt at pege på en bestemt årsag. Forhold på jobbet er kun en faktor og ofte ikke den vigtigste. Tværtimod er der i dag enighed om, at fysiske, psykiske og sociale forhold spiller ind og påvirker hinanden i et komplekst samspil, når vi får ondt i ryggen – det gælder både for forhold på jobbet og i privatlivet.”

Hvis du har mod på det, kan du via dette link finde øvelser - som ph. d. Marie Birk Jørgensen – guider dig igennem. De kan være med til at forebygge rygsmerter. Øvelserne giver en bedre fornemmelse af, hvordan man bruger ryggen hensigtsmæssigt, når man for eksempel løfter og forflytter.

Læs også