Øvrigt

Læger skifter bøger ud med apps

To afdelingslæger fra Rigshospitalets Anæstesi- og Operationsklinik har udviklet en ny applikation med information om akut behandling af syge og tilskadekomne børn. Flere og flere læger og sygeplejersker bruger smartphone-applikationer som et praktisk redskab i en travl og omskiftelig arbejdsdag.

”Ofte er håndteringen af akut syge og tilskadekomne børn samt børn, der skal opereres, centraliseret på specialiserede enheder, hvor man har den fornødne ekspertise og erfaring. Behovet for akut behandling af et barn kan imidlertid opstå overalt, og læger i denne potentielt uvante situation har behov for redskaber, der guider dem til sikker og effektiv behandling af det akutte barn.”

Sådan siger de to afdelingslæger fra Rigshospitalet, Michael Friis Tvede og Morten Bøttger, som har udviklet applikationen Akut Barn. Den nye applikation er udviklet med afsæt i Morten Bøttgers papirversion af en guide til behandling af akut syge og tilskadekomne børn fra nul til 10 år, ”Pædiatrisk Hurtig Reference Guide.”

Morten Bøttgers guide har hidtil hjulpet personalet på TraumeCentret på Rigshospitalet på den måde, at de med udgangspunkt i barnets vægt har kunnet læse sig frem til det rette behandlingsudstyr og de rigtige lægemidler.

Men den it-interesserede anæstesiolog Michael Friis Tvede fik idéen til at gøre Morten Bøttgers guide til en smartphone-applikation og dermed muliggøre en national såvel som international udbredelse, samt muligheden for en kontinuerlig opdatering, så personalet altid har de nyeste oplysninger ved hånden.

Med opbakning fra klinikledelse og direktion, og økonomisk støtte fra TrygFonden, kastede de to afdelingslæger sig ud i projektet i samarbejde med en ekstern applikationsudvikler.

Én smartphone frem for 17 bøger

Akut barn er et eksempel på, hvordan applikationer med fordel kan benyttes i den daglige klinik, både i forbindelse med patientbehandling og undervisning; og applikationen er ikke just et enestående eksempel.

Hjemmesider som Diagnosekoder.dk og Instruksen.dk findes også som applikationer, som sygeplejersker og læger kan bruge til at orientere sig om diagnoser og behandlinger – og applikationen pro.medicin.dk gør information om mere end 2.000 forskellige lægemidler tilgængelig med et fingerstrejf.

Blandt de mere spektakulære applikationer er den tredimensionale Visible Body. Med den kan man fjerne hud og få vist billeder af kroppens indre strukturer lag for lag hele vejen ind til knoglerne.

Lektor Martin Brynskov, der forsker i interaktive teknologier ved Aarhus Universitet, fortæller til Videnskab.dk den 9. marts 2012, at lægerne var blandt de første til at bruge apps som en del af arbejdet:

”Lægerne fandt ud af, at de i stedet for at bære rundt på 17 bøger på stuegangen kunne have det hele på telefonen. På den måde har de mobile teknologier en meget stor fremtid foran sig på hospitalerne.”

Med plads til løbende forbedringer

Martin Brynskov vurderer, at det i høj grad er mobiliteten, der gør, at lægerne har taget applikationerne til sig. På sygehuse befinder personalet sig sjældent på det samme sted lang tid ad gangen, og så er det uhensigtsmæssigt at være afhængig af tykke opslagsværker og stationære computere.

Et andet vigtigt argument er muligheden for løbende forbedringer og opdateringer, som ligeledes giver opslagsværker af papir baghjul. Ortopædkirurg Ulrik Kähler Olesen fra Rigshospitalet siger til Videnskab.dk:

”Det smarte ved, at de er elektroniske, er, at man kan opdatere dem løbende og interagere med dem, så det ikke bare er en bog, der står og bliver forældet.”

Michael Friis Tvede og Morten Bøttger håber, at brugerne af Akut Barn løbende vil bidrage med opdateringer, kritik og forslag til forbedringer. De to afdelingslæger er i øvrigt i fuld gang med udviklingen af nye applikationer.

Læs også