KarriereØvrigt

Ikea-stifter er en ustop­pe­lig iværk­sæt­ter

Den 86-årige Ingvar Kamprad lader sig ikke stoppe, fordi antallet af møbelvarehuse er nået 332 – fordelt rundt på 38 lande. Han satser også på et indtog i tv-verdenen, boligbyggeri – og den helt store entreprenante satsning; nemlig hele byer og bydele.

”Efter snart 10 års nærkontakt med både virksomhed og familie mener jeg at kunne vide, at Storpappa nu sover lidt roligere om natten med tanke på fremtiden, drømmene er dog fortsat dristige og kalenderen er fuldt optaget af planer for at realisere dem. Livet er jo langt…”

Sådan skriver Bertil Torekull i 2006. Han er forfatter til bogen Historien om Ikea, og konstateringen henviser blandt andet til, at Ingvar Kamprads børn spiller en stadig vigtigere rolle i Ikea. Samtidig er iværksætteriveren tydeligvis langt fra aftaget med årene hos den nu 86-årige Ingvar Kamprad, der stiftede Ikea ved sin onkels køkkenbord tilbage i 1943.

Ifølge en artikel i Børsen i september 2012 har Ingvar Kamprad nu kastet sig over tre nye ting: et smart-tv i op til 46 tommer med indbygget Blu-ray-drev og trådløs subwoofer, Ikea-boliger – og sidst men bestemt ikke mindst – det er nemlig den største satsning af dem alle; byer og hele bydele.

”Ingvar Kamprad og Ikea har startet et ejendomsudviklingsselskab, Land Prop Services, som har købt et 11 hektar stort øde industriområde i det østlige London, lige i nærheden af den olympiske by. Det område vil Ikea omdanne til en by i byen med navnet Strand East,” fremgår det af artiklen i Børsen.

Der vil blive plads til 1.000 boliger i form af huse og lejligheder, og desuden kontorer og et enkelt hotel – og kendetegnet vil blive et bolighøjhus på 11 etager. Den ældre iværksætter holder sig dog ikke kun til London, men har også planer om Hamborg, Polen, Letland og Rumænien, og Ikea vil selv eje det hele og leje boligerne ud – og lige som det er velkendt med møblerne, skal det være så billigt som muligt.

”Vores grundlæggende ide er at være noget for alle. Også for dem, der ikke har så mange penge,” siger Ingvar Kamprad til nyhedsbureauet Bloomberg.

Startede som fem-årig

Det er ifølge Børsen det koncept, Ingvar Kamprad har dyrket, lige siden han som dreng købte tændstikker i store partier og derefter cyklede rundt og solgte dem til lave priser hjemme i landsbyen.

Ifølge bogen Historien om Ikea begyndte de forretninger allerede, da han var fem år; ”Faster hjalp mig med at købe de første 100 æsker tændstikker fra 88-øres basaren i Stockholm i en stor pakke for 88 øre. Faster tog ikke engang penge for portoen. Bagefter solgte jeg æskerne stykvis for 2-3 øre og en gang imellem helt op til 5 øre stykket og kunne dermed indimellem tjene en eller flere 1-ører. Kom ikke her og tal om marginaler. Men jeg mindes endnu den skønne følelse. Da var jeg nok ikke mere end fem år gammel,” lyder det fra Ingvar Kamprad i bogen.

Siden solgte han julekort, juleblade, vægbroderier – fisk han selv havde fanget og bagefter cyklede rundt og solgte, tyttebær han havde plukket osv.

Handel lå i blodet – både på moren og farens side – og den er tydeligvis med tanke på de nyeste forretningstiltag stadig i vildt løb i blodbanerne.

”Jeg føler stadig en enorm glæde ved at gøre forretninger. En endnu større glæde er det at finde forretningsidéer og overbevise andre om, at de kan gennemføres. Måske har jeg den fra min mor. Måske det i sidste ende er den, der endnu holder både mig selv og bevægelsen i gang, en særlig lystfølelse, en slags iver for ikke at miste en chance, som gør, at jeg aldrig kan holde op med at tænke på, om noget måske kunne blive en forretning… Den følelse driver mig også rundt på loppemarkeder,” lyder det i bogen.

I artiklen i Børsen kan man læse, at mange medier har prøvet at komme ind under huden på Ingvar Kamprad, og at yndlingstemaet er, hvor nærig han er – selv om han er god for 230 milliarder kroner.

The Daily Mail har for eksempel afsløret, at han kun flyver med lavprisfly og kører i en Volvo 240 fra 1933. Ingvar Kamprad skulle også være blevet nægtet adgang til en gallaaften, hvor han skulle kåres som årets forretningsmand, fordi sikkerhedsfolkene havde set ham ankomme med en bus. Lige som det har været fremme, at julegaverne bliver købt efter højtiden, når de er billigst – og at han har madpakke med, når han besøger sine leverandører. Over for den svenske avis, Dagens Nyheter, har en af Ingvar Kamprads tidligere direktører dog ifølge Børsen afsløret spareskrønerne som et stort pr-nummer.

Selv svarer Ingvar Kamprad i bogen, da han bliver spurgt: Penge betyder altså ikke længere noget for dig? ”Jeg håber, jeg er ærlig, når jeg svarer nej. Jeg kan ikke blive ærligere end ved at sige, at jeg ikke ved, om jeg er ærlig. Virksomhedens midler er en ting, mine egne en anden.”

Læs også