Hjemmeplejens mange konkurser rammer de ansatte


Hjemmeplejens mange konkurser rammer de ansatte

Det skaber usikkerhed og stress hos hjemmeplejens ansatte, at så mange plejefirmaer går konkurs.

Ulla Oppermann Blankholm
Blankholm Kommunikation


”Det kunne ikke passe, at jeg skulle gennem det hele igen. Det er utroligt stressende med den usikkerhed, der opstår, når ens arbejdsgiver går konkurs,” siger Silvia Lindkvist i en artikel i Politiken sommeren 2015.

I marts, 2015, modtog hun meddelelsen om, at det private plejefirma IdéRent, hvor hun arbejdede som social- og sundhedshjælper var gået konkurs. Det var anden gang på to år, at hun oplevede hendes arbejdsgiver gå konkurs.

Ifølge artiklen lukker og slukker mange private plejefirmaer over hele landet, og årsagen er ifølge eksperter ganske enkelt, at det næsten er umuligt at gøre ældrepleje til en forretning for små og mellemstore firmaer.

”Det skal være nogle velfungerende markeder, før det kan betale sig for private udbydere at gå ind i ældreplejen. Problemet er, at selvom vi har haft en kommunalreform, så er de kommunale markeder nogle gange for små; der er ikke volumen nok til, at private kan få de gevinster, der gør det rentabelt. Konsekvensen kan derfor meget nemt blive, at større og større firmaer tager over, fordi de kan tjene penge på at gøre ældreplejen til en storindustri. Men det kan igen betyde, at man ender med at erstatte et offentligt monopol med et privat monopol, og det er jo netop monopolet, man vil af med,” siger Jacob Torfing, professor i politik og offentlig forvaltning på Roskilde Universitet, i Politiken.

Udbudsbremsen bliver trukket

Ifølge FOA får de mange konkurser nu nogle kommuner til at holde igen med at udlicitere ældreplejen. Næstved Kommune havde planer om udlicitering af et distrikt i hjemmeplejen, hvilket ville betyde, at 200 medarbejdere skulle skifte fra den kommunale ældrepleje til et privat firma – den proces blev dog afblæst i juni 2015.

”Vi har fået foretaget en analyse af, hvad vi kunne spare, og der har simpelthen ikke været nok at spare til, at vi vil gennemføre udbuddet. Samtidig kører der en række historier om de store udgifter, der er forbundet med konkurser i de private plejefirmaer, som falder tilbage på kommunen. Samlet set er det ikke risikoen værd,” siger formand for Omsorgsudvalget i Næstved Kommune, Jette Leth Buhl, til Fagbladet FOA.

Den beslutning betyder rigtig meget for medarbejderne i kommunen, som ifølge artiklen i lang tid har været usikre på, om de skulle arbejde for et privat firma eller for kommunen i fremtiden:

”Det her er en tillidserklæring til medarbejderne i den kommunale ældrepleje. Vi skal stadig spare penge på området, men vi er sikre på, at det system, vi har i dag, er bedre end det ville være, hvis vi skulle benytte flere private leverandører."

Mere forsigtig med jobsøgning hos private firmaer

Siden 2013 har mindst 14 større, private plejefirmaer, ifølge Politiken, været tvunget til at gå konkurs, og de mange konkurser har selvsagt ikke kun betydning for de ansatte, men også for de berørte borgere. I 2013 var 101 ansatte i private plejefirmaer berørt af konkurser, mens 732 var konkursramte alene i årets første fem måneder – det viser en gennemgang, som FOA har lavet på baggrund af tal fra Lønmodtagernes Garantifond.

Ifølge artiklen i Politiken er social- og sundhedshjælper, Silvia Lindkvist, der to gange oplevede en konkurs, nu mere forsigtig med at søge job i private firmaer. Ifølge artiklen har hun søgt ind på social- og sundhedsassistentuddannelsen.