Ny i job

Hallo – hvor er I lærlinge?

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd havde kun 26 procent af 60.000 private virksomheder en lærling ansat i første kvartal 2013. Dansk Industri mener ikke, at det er af ond vilje, der ikke bliver ansat flere lærlinge – her mener man, at virksomhederne har svært ved at finde lærlinge og derfor ikke opretter pladserne.

I en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fremgår det, at 26 procent af de adspurgte private virksomheder tager en lærling – i første kvartal 2013. Samtidig fremgår det af en artikel i Politiken i september 2014, at praktikpladsmanglen er på sit højeste niveau i 10 år.

”Det er godt nok utroligt. Vi taler om, at 44.000 af virksomhederne ikke har haft én eneste lærling ansat på det tidspunkt. Virksomhederne tager ikke del i ansvaret for at uddanne fremtidens faglærte. Det er et stort potentiale, der går spildt her, fordi virksomhederne flygter fra deres ansvar,” siger Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – til Politiken.

Der er store geografiske forskelle på virksomhedernes imødekommenhed overfor lærlinge. I Jylland er det op imod hver tredje virksomhed, der tager lærlinge, mens det er langt færre på Sjælland og i særdeleshed Københavnsområdet.

I Dansk Industri mener man, at tallene er mere nuancerede end som så. Her kan erhvervsuddannelseschef, Lone Folmer Berthelsen pege på virksomheder, der gerne vil tage lærlinge, men som har svært ved at finde dem.

”Derfor er lærepladsudfordringen meget mere nuanceret, end det fremgår af omtalen af AE’s analyse i dag (i september 2014, red.). For faktisk må flere virksomheder opgive at oprette lærepladser,” siger Lone Folmer Berthelsen på Dansk Industris hjemmeside.

Svært at tiltrække lærlinge

Dansk Industris seneste undersøgelse viser, at hver tredje virksomhed har svært ved at tiltrække kvalificerede og motiverede lærlinge. 273 repræsentanter fra virksomheder landet over i Dansk Industris uddannelsesnetværk har ifølge Dansk Industri svaret på et spørgeskema med spørgsmål om praktikpladselever. Virksomhedernes tilbagemelding var, at tre ud af 10 virksomheder oplever, at det er svært at besætte ledige lærepladser.

”Det gælder især virksomheder inden for jern- og metalområdet. Det er en sektor, som kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Det er ærgerligt, at de unge ikke i højere grad har kendskab til de tekniske erhvervsuddannelser og de jobmuligheder, de giver,” siger Lone Folmer Berthelsen på Dansk Industris hjemmeside.

Stor mangel på faglærte i 2020

Ifølge Undervisningsministeriets tal står 13.200 elever på erhvervsskolerne uden en praktikplads – og det er som nævnt det højeste tal i ti år. I Politiken kan man læse, at det ifølge prognoser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil betyde, at virksomhederne i 2020 kommer til at mangle cirka 30.000 faglærte.

Morten Ryum, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation mener, at det er bekymrende. Han siger til Politiken:

”Virksomhederne i dag er bare så ufatteligt dårlige til at tage lærlinge ind, men de kommer til at mangle dem senere.”

I artiklen i Politiken gøres der opmærksom på, at undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ikke har taget højde for, at nogle virksomheder ikke er godkendt til at tage elever.

Sidste år beskrev Jobindex.dk, at flere håndværkerelever pakker passet ned og rejser ud, enten fordi de ikke kan få en læreplads eller af ren og skær lyst. I artiklen fremgår det blandt andet, at:

”Næsten 1.000 unge manglede på landsplan i efteråret 2012 en læreplads som tømrer ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Tallene er langt fra nogen opmuntring, hvis man som nogle af eleverne på Tech College i Aalborg netop står og skal finde en læreplads som tømrer. Opmuntringen finder de så til gengæld andre steder på globussen. I for eksempel Australien og Norge er danske tømrerlærlinge nemlig eftertragtede, og andre af skolens håndværkerelever; malere, murere og elektrikere tager til andre dele af verden, hvor de let kommer ind.”

Uddannelsesdirektør fortrøstningsfuld

Keld Skovsgård er uddannelsesdirektør på Tech College, og han er fortrøstningsfuld. De seneste år har uddannelsesinstitutionen haft en målrettet indsats mod virksomheder i udlandet:

”Vi kan mærke, at vi har en generation, der tænker ud over den nationale højderyg. Det handler også meget om, at skolen er i stand til at organisere det, for det kræver, at man skaber nogle alliancer på tværs af landegrænserne, og det gør eleverne ikke selv,” siger Keld Skovsgård og uddyber, at der også er nogle, som skal sætte sig ind i til tider tør teori om EU-projekter og søge dem.

Da artiklen udkom på Jobindex.dk havde 40 elever fra Tech College en læreplads i udlandet, og flere var på vej. Den ene type håndværkerelev, der rejser ud, kan som tidligere nævnt, være ham eller hende, der ikke kan finde en læreplads i Danmark. Derudover oplever skolen også, at unge rejser ud af ren nysgerrighed, og så kommer hjem og er på skolebænken i Danmark, og så er der den sidste gruppe, der så at sige rejser ud med den danske læreplads, som har afdelinger i udlandet.