Øvrigt

Hånd­vær­ker­man­gel lurer om hjørnet

Ifølge analyser fra Beskæftigelsesrådene i Nordjylland og Syddanmark forventes en stigende efterspørgsel efter faglært arbejdskraft til byggeriet de kommende år. Samtidig betyder den massive ledighed, der længe har præget branchen, at færre vælger at uddanne sig i klassiske håndværksfag.

”Vil du have fast arbejde de næste mange år? Tag en uddannelse som tømrer, murer eller elektriker. Når du har svendebrevet i hånden, skulle der være sikkerhed for beskæftigelsen.”

Sådan skriver Midt-Vest Avis onsdag den 20. februar 2013 om håndværkeres jobudsigter i Nordjylland. Udmeldingen kommer på baggrund af en rapport lavet af Beskæftigelsesrådet Nordjylland, der belyser udsigterne for beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i landsdelen frem til år 2022.

Rapporten peger på, at der allerede fra 2015 vil mangle eksempelvis 200 murere og 75 elektrikere i Nordjylland. Det skyldes til dels, at mange store bygge- og anlægsprojekter er i gang eller forventes at blive skudt i gang.

Byggeprojekterne tæller blandt andet et nyt universitetshospital i Aalborg, flere større nybyggerier på Aalborg Universitet, en udvidelse af Frederikshavn Havn og en opgradering af jernbaneforbindelsen mellem Aalborg og Hobro.

Byggeprojekterne vil blive realiseret med eller uden tilstrækkelig dansk arbejdskraft, siger fuldmægtig Lars Pilgaard fra Beskæftigelsesregionen til Midt-Vest Avis:

”Mangel på nordjysk arbejdskraft vil ikke stoppe projekterne. De vil bare blive gennemført med udenlandsk arbejdskraft, men det vil være et tab både på det personlige plan for de, der ikke får et arbejde, og for det danske samfund, der går glip af indtægter og aktivitet.”

Ledige trækker i arbejdstøjet

Men det er ikke kun i Nordjylland, at ledige håndværkere er ved at være en saga blot. Tendensen vækker nemlig genklang i andre dele af landet, og der er dermed håb for de mange håndværkere, der stadig mangler arbejde – for eksempel stod 36 procent af murerne i Esbjerg ifølge 3F’s målinger uden job i uge tre i år.

Ifølge DR.dk viser en opgørelse, som Beskæftigelsesregion Syddanmark har foretaget, at der i løbet af de næste ti år vil mangle omkring 18.000 mand til at udføre bygge- og anlægsarbejde i og omkring Odense.

Beskæftigelsesregion Syddanmark har derfor sat en kampagne i gang i samarbejde med jobcentrene, som går ud på at få så mange ledige som muligt i voksenlære, specielt inden for de brancher, hvor der ser ud til at blive et behov for arbejdskraft i løbet af få år – for få år siden valgte mange håndværkere at forlade byggebranchen til fordel for job i andre brancher.

Erhvervsuddannelserne skal have fat i de unge

Også på uddannelsessiden skal der handles for at skaffe nok arbejdskraft til byggeriet. Ifølge en artikel fra Fagbladet 3F betyder den massive ledighed, der længe har præget branchen, at færre unge vælger at blive håndværkere.

Tal fra Byggeriets Uddannelser viser, at der i 2012 blev udlært 42 procent færre murersvende end i 2009. Samtidig er der sket en markant stigning af unge på gymnasier og hf. Ifølge Gymnasieskolen.dk færdiggjorde 44.000 unge danskere sidste år en gymnasial uddannelse, mens tallet i 2005 var 31.000.

Formanden for Danske Erhvervsskoler Ib Haahr opfordrer til, at studievejlederne fortæller unge studiesøgende, at det ikke er en gymnasieuddannelse, men en erhvervsuddannelse, de skal vælge, hvis de vil i beskæftigelse hurtigst muligt.

”Vi kommer til at importere arbejdskraften til byggeriet, mens vi har mennesker med gymnasieuddannelser, der ikke kan få job, fordi de ikke har de rette kompetencer. Det er ikke nogen fremtidsløsning, at alle unge mennesker absolut skal på det almene gymnasium,” siger Ib Haahr til DR.dk den 5. marts 2013.