KarriereØvrigt

Grøn­lands­drøm­men byder på barske ud­for­drin­ger

Som sygeplejerske kan du ende med at få jobbet med verdens bedste udsigt, hvis du tager til Grønland og arbejder. Men vær også opmærksom på en helt anden kultur, hvor du bliver udfordret både menneskeligt og fagligt.

Patienter, som har været ude for uheld ombord på fiskefartøjer, bidlæsioner fra slædehunde og en del selvmordsforsøg. Du vil formentlig få en noget anderledes hverdag, hvis du tager til Grønland for at arbejde som sygeplejerske. Der vil være både faglige og menneskelige udfordringer, som er anderledes end i Danmark.

Byen Illulissat er hjemsted for et af Grønlands mange sygehuse, og dér ankommer mange danske sygeplejersker hvert år for at møde en ny kultur og blive udfordret. Mange bliver draget af naturen i Grønland, men der er relativ stor udskiftning i personalet i slutningen af hver måned – det er specielt på landets øer og bygder, at der er et enormt stort personaleflow. På sygehuset i Illulissat er det et irritationsmoment, når de nyankomne sygeplejersker ikke er tilstrækkeligt engagerede i deres arbejde.

”Jeg tror, nogle har læst lidt på lektien hjemmefra. Men samtidig kommer de måske med en drøm om en bestemt slags tilværelse i Grønland. Jeg har også sagt til ledelsen, at man sælger Grønland for meget på naturen og spændende oplevelser, men jeg kunne godt tænke mig, at vi også får fortalt, hvilke faglige udfordringer, der er,” siger Elsebeth Vandewinkel, der er afdelingssygeplejerske – til fagbladet Sygeplejersken.

Flydende faggrænser

Her er det ikke noget særsyn, at tolkene tager røntgenbilleder, sundhedsplejerskerne vaccinerer, og at sygeplejerskerne ordinerer.

På Jobportalen for det Grønlandske Sundhedsvæsen fremgår det også, at faggrænserne ofte er flydende inden for sundhedsvæsenet i Grønland.

”Der er ofte få ansatte på kystens sygehuse og sundhedsklinikker, så de forskellige faggrupper arbejder tæt sammen, og faggrænserne er ofte flydende. Det er vigtigt, at du har mod og evner til at samarbejde tæt på tværs af faglige og kulturelle skel, når du søger job på kysten,” lyder det.

Med ”job på kysten” menes, at man arbejder på et behandlingssted i en af Grønlands fem sundhedsregioner. Derudover kan man også blive ansat på landshospitalet Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

Børn har et andet udgangspunkt

Sygeplejersken Bente Juel, som har været i Grønland siden 2012, har oplevet, hvordan man tænker på familie på en helt anden måde i Grønland, end hvad man kender fra Danmark.

”I Danmark kommer forældre hele tiden og spørger om alt muligt. Jeg tror, det er fordi, at børn i Danmark bliver født som ønskebørn. Små projekter for forældrene, der for alt i verden ikke må gå galt, hvor børnene heroppe ikke altid har samme udgangspunkt,” siger Bente Juel til Sygeplejersken, der kan berette, at det ikke er længe siden, at Bente Juel havde en mor til fire inde.

Hun ville bortadoptere, fordi hun ikke magtede eller havde lyst til familieforøgelsen. Det er heller ikke unormalt, at man ser moderens forældre gå ind og overtage styringen og overtage forældrerollen for barnet.

I Grønland er der ifølge Jobportalen for det Grønlandske Sundhedsvæsen en meget stor selvmordsprocent, og forsøgene er ofte voldsomme med hængning, skydning, drukning eller medicinindtag.

Hvis du vil søge arbejde i Det Grønlandske Sundhedsvæsen, skal du udfylde en række skemaer, som du skal sende sammen med din jobansøgning. Hvis du er sygeplejerske, skal du desuden søge om grønlandsk autorisation. Du kan hente skemaerne direkte på www.peqqik.gl