Øvrigt

Godt år i vente for landmænd

Efter to år med driftsresultater på omkring 200.000 kroner, bliver der i år et driftsplus på over 600.000 kroner i gennemsnit for den typiske landmand med et heltids-plantebrug, hvis prisen på en tønde hvede holder sig på 150 kroner.

På den årlige plantekongres i Herning kom det frem, at driften vil give en god halv million kroner i år til de danske landmænd med et heltids-plantebrug – fremgår det af en artikel i Børsen den 13. januar. Beløbet forudsætter, at prisen på en tønde hvede holder sig på 150 kroner.

”For planteavlerne betyder de bedre afregningspriser, at de fleste trods alt kan se frem til et fornuftigt økonomisk resultat – om end det er vigtigt at huske på de store variationer mellem bedrifterne,” siger Torben Hansen, der er formand for planteavlerne under Landbrug & Fødevarer, i artiklen i Børsen.

For et år siden var priserne på raps på godt 200 kroner pr. 100 kilo, mens foderhvede og byg lå på 70-75 kroner. I dag er priserne på henholdsvis 360 kroner og 150 kroner – en forskel som landmænd med et heltids-plantebrug formentlig vil kunne mærke. Formanden for planteavlerne understreger dog, at man skal være opmærksom på, at der er tale om et gennemsnit beregnet ud fra en heltidsbedrift med 200 hektar jord.

Ifølge Videncentret for Landbrug vil den generelle stigning i priserne på planteprodukter på knap 20 procent medføre, at gennemsnitsbedriften får en stigning i resultatet af primær drift på over 300.000 kroner i 2011 og lidt mere i 2012.

”I 2012 ser det imidlertid ud til, at driftsresultatet stiger – men ikke i helt samme takt som resultatet af primær drift. Det skyldes den forventning, der er til rentestigningen for 2012. I 2011 forventes den gennemsnitlige rente for gennemsnitsplanteavlsbedriften at være på 2,78 procent og i 2012 forventes renten at stige til i gennemsnit 3,59 procent,” lyder det i en prognose for planteproducenternes økonomiske resultater 2010-2012 – fra Videncentret for Landbrug.

Sikrere tilværelse
Planteavlerne har levet en omtumlet økonomisk tilværelse, men nu ser det altså lysere ud. Videncentret for Landbrug mener, at landmandens valg af for eksempel vinterhvedesorter er et eksempel på, hvordan han kan styre sin risiko.

”Når en landmand vælger hvedesort, bør han tage både forholdstal og forholdstallets stabilitet i betragtning. Landsforsøgene i de seneste år har vist, at Hereford er i særklasse, da den giver såvel høje som stabile udbytter. Men ofte vil der ikke findes en oplagt løsning som Hereford, og her vil det være landmandens appetit på risiko, der er afgørende. Når flere hvedesorter kombineres, vil forholdstallet blive gennemsnitligt, men risikoen vil blive reduceret forholdsvist meget. Denne risiko-rabat skyldes portefølgeeffekter, som vi kender dem fra den finansielle verden,” fremgår det af hjemmesiden fra Videncentret for Landbrug.

Formanden for planteavlerne, Torben Hansen, har i forbindelse med plantekongressen udtalt til Landbrugsavisen, at landmændene skal udnytte det nuværende prisniveau og den lave rente til at stabilisere økonomien på bedrifterne.

”Man skal overveje, om man vil prissikre nu, og man skal overveje, om man skal lægge lån over i faste renter nu, for vi er meget rentefølsomme,” siger han.

Renten kan stige på sigt, og det kan få stor indvirkning på driftsresultatet. Men en fastlåsning af renten er ifølge Landbrugsavisen heller ikke gratis, fordi den faste rente er højere end renten på F1-lån. Det vil sige, at man ved at fastlåse renten på al gæld nu ikke opnår den indtjening, som prognosen forudser. Prognosen bygger nemlig på, at man fortsætter med de lånetyper, man har i dag.

Over 1.900 mennesker deltog den 11.-13. januar i Plantekongres 2011 – det er over 100 flere end i 2010. Til Landsplanteavlsmødet tirsdag formiddag var der mødt over 1.100 mennesker op.

Læs mere om plantekongressen her: http://www.landbrugsinfo.dk/planteavl/plantekongres/sider/startside.aspx