Ny i job

Din vej til en prak­tik­plads

En ny hjemmeside skal gøre det lettere for dig at få en praktikplads. Desuden er der fremsat et lovforslag, der skal belønne virksomheder med op til 70.000 kroner for at indgå praktikaftaler inden for erhvervsuddannelserne.

Din skoleperiode er ved at være slut, og du vil gerne ud og afprøve dine nylærte færdigheder i praksis. Men praktikpladserne hænger langt fra på træerne, så hvordan gør du egentlig? En ny hjemmeside er netop blevet lanceret, og den skal gøre det nemmere at finde vej til en praktikplads. På www.gtilp.dk – Guiden Til Praktikplads – kan du finde ud af, hvad en god praktikansøgning skal indeholde, hvilke informationer der skal med i cv’et og se inspirationsvideoer af lærlinge og arbejdsgivere.

Hjemmesiden er groft sagt delt op i fem dele:

  • Hvad kan jeg?
  • Hvem er jeg?
  • Hvad vil jeg?
  • Hvad gør jeg?
  • Samtalen

Under ”Hvem er jeg?” kan du blandt andet læse og høre, at en arbejdsgiver ikke kun kigger på personens faglige kvalifikationer, når man søger en praktikplads.

”Langt de fleste arbejdsgivere vil også gerne vide noget om, hvordan medarbejderen er som menneske; Er du selvstændig eller kreativ? Udadvendt, humoristisk eller initiativrig? Skal du arbejde med service, fx som receptionist, dørmand eller kontorassistent, er det vigtigt, at du er udadvendt og ikke er bange eller nervøs for at tale med andre mennesker,” lyder det blandt andet.

Hjemmesiden er et samarbejde mellem Fastholdelseskaravanen, Brug for alle unge og Erhvervsskolernes Forlag.

Lysere tider på vej

Regeringen har fremsat et lovforslag, der skal belønne virksomheder med op til 70.000 kroner for at indgå uddannelsesaftaler inden for erhvervsuddannelserne. Initiativet skal understøtte, at der oprettes 7.400 ekstra praktikpladser i 2011.

”Det er glædeligt, at vi kan fortsætte indsatsen for at skabe flere praktikpladser og give virksomhederne et ekstra incitament til at tilbyde eleverne en praktikplads. Det er helt afgørende, at vi kan give de unge gode uddannelsesmuligheder og virksomhederne adgang til veluddannede medarbejdere. Det er en nøgle til sikring af velfærden. Jeg vil derfor opfordre virksomhederne til at overveje, om de kan påtage sig opgaven og indgå flere aftaler,” siger undervisningsminister Tina Nedergaard som kommentar til forslaget – på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Virksomhederne skulle altså med forslaget få et ekstra incitament til at få en praktikant, til gavn for dig som kommende praktikant.
Og allerede nu er der optimisme at spore. I en artikel på EPN.dk – Erhverv på nettet – kan man læse, at antallet af praktikpladser i årets første måneder er steget 18 procent sammenlignet med sidste år. Ifølge Dansk Industri er det tegn på en fornyet tro på fremgang hos virksomhederne.

”Vi har tidligere undersøgt, hvad der driver virksomheder til at oprette praktikpladser. Det altovervejende svar er, at troen på fremtiden og opgaver er altafgørende. Det løft, vi har set, markerer, at der mange steder er større optimisme end for et år eller halvandet år siden,” siger erhvervsuddannelseschef Flemming Larsen til EPN.dk.

Få et netværk

På Guiden til Praktikplads giver man 10 gode råd, som kan hjælpe en på vej, mens man søger en praktikplads, og når man har fået en. Der rådes blandt andet til, at man altid overholder sine aftaler – også når det gælder ens mødetid:

”At komme til tiden er at overholde aftaler. Derfor er det supervigtigt, at du altid kommer til tiden. Hvis har aftalt med din chef, at du møder klokken ni, så skal du også møde klokken ni. Også selv om du måske synes, der er nogle ting, der er vigtigere. Møder du ikke til tiden, skal du ikke forvente at få praktikpladsen, når din prøvetid er slut.”

Desuden råder de til, at man tager initiativ, tager ansvar, er fleksibel og positiv. Desuden er der et vigtigt råd til dem, der står og mangler en praktikplads lige nu.

”Sørg for at få dig et netværk. Jo større netværk, du har, des større chancer har du også for at få dig en praktikplads gennem nogen, der kender dig personligt eller gennem omtale.”