Jobsamtale

Ansøgere skal arbejde allerede til job­sam­ta­len

Kemi til samtalen er ikke længere nok. Attraktive arbejdspladser som Microsoft og Udenrigsministeriet vil se dig i aktion. Og flere virksomheder benytter sig nu af skriveprøver, case-projekter eller andre opgaver, hvor kandidaten skal vise sit værd i en konkret arbejdssituation.

Mange virksomheder bruger såkaldte case-opgaver i forbindelse med rekruttering af nye medarbejdere. Særligt de mere populære arbejdspladser, der får mange ansøgninger, vil gerne se, hvordan du håndterer udfordringer i praksis. Og samtalen og personlighedstesten bliver derfor suppleret med opgaver, hvor du skal vise, at du har det, der skal til.

Microsoft er en af de virksomheder, der lægger mange kræfter i at teste ansøgerne. Og selvom der er mangel på IT-talenter i Danmark, går firmaet ikke på kompromis med opgavedelen af rekrutteringsprocessen. »Hvis vi får en interessant ansøgning, sender vi en teknisk kodeopgave per e-mail, som kandidaten så skal løse inden for 2-4 dage. Vi tjekker så derefter, om kandidaten har gjort sig umage eller ’lånt’ opgaveløsningen fra fx internettet. Det sidste opdager vi hurtigt,« forklarer Linda Wendelboe, som er Public Affairs & Brand Manager hos Microsoft Development Center Copenhagen.

Er opgaven løst tilfredsstillende, går kandidaten videre til næste fase, hvor Microsoft sætter en hel dag af til interviews. Udover at møde flere repræsentanter fra virksomheden bliver du også her udfordret på din faglige kunnen. »Som en del af interviewdagen har vi flere opgaver, som kandidaten skal løse under selve interviewet. Du bliver stillet et spørgsmål og skal derefter gå til tavlen og løse den. Det vi leder efter er, om du har den rigtige fremgangsmåde og metode, og meningen er, at det skal foregå i dialogform, hvor du kan spørge undervejs,« forklarer Linda Wendelboe.

Vis du kan

Også i Udenrigsministeriet er case-opgaver almindelige. Ministeriet beskæftiger rundt regnet 1350 medarbejdere, hvoraf 850 arbejder i København, og cirka 500 er udsendt til de danske repræsentationer i udlandet. Det internationale fokus og vekslen mellem tjeneste i København og udlandet stiller store krav til medarbejderens tilpasningsevne. Og ministeriet prøver derfor hyppigt potentielle medarbejdere af i konkrete arbejdssituationer.

»Vi har typisk to samtalerunder, hvor ansøgeren taler med et panel, og i forbindelse med dem kan du blive stillet en konkret opgave, hvor du fx bliver bedt om at beskrive, hvad du vil gøre i en specifik situation, eller hvordan du vil prioritere mellem forskellige udfordringer,« forklarer Thomas Hadrup, der er HR-konsulent hos Udenrigsministeriet.

Thomas Hadrup mener, at case-opgaverne er med til at gøre en forskel både i forhold til at vurdere det faglige og det personlige, idet kandidaten bliver konfronteret med de evner, han/hun har fremhævet i sit CV.

Linda Wendelboe fra Microsoft er enig, og hun understreger, at man hos IT-koncernen både bedømmer kandidatens kompetencer og personlighed via opgaverne. »Vi gør opgaverne sværere efterhånden for at se, hvordan de reagerer, når de kommer ud på dybt vand – og hvordan de så kommer videre. Her vil vi faktisk gerne have, at de spørger om hjælp, om de er på rette spor, og at de aktivt bruger interviewpersonen som sparringspartner,« siger hun.

En udviklende oplevelse

På trods af at arbejdsgiverne gerne vil skubbe kandidaterne ud, hvor de ikke kan bunde for at spotte deres styrker og svagheder, så understreger Microsofts Brand Manager, at virksomheden har meget fokus på at behandle ansøgerne ordentligt under hele rekrutteringsprocessen. »Vi skal give især unge kandidater en god oplevelse, så de kommer godt herfra – selv hvis det ender med et afslag. Vi ser alle, der kommer igennem vores system, som ambassadører for os, og det er jo vigtigt rent brandmæssigt, at man har haft en god oplevelse,« siger Linda Wendelboe.

Thomas Hadrup fra Udenrigsministeriet er enig. Han mener samtidig, at det kan være meget givende for kandidaterne, at virksomhederne går så grundigt til værks. »Dem, vi fastansætter, får også en personlighedsprofilering, som fortæller noget om, hvordan man som individ er skruet sammen, og udover case-opgaven er der også ofte en engelsktest. Det hele er med til at give et samlet billede af personen, som jo helst skal matche virksomheden,« siger han.

Linda Wendelboe forklarer, at der kører mange myter, om hvor svært det er at komme igennem Microsofts rekrutteringsapparat. »Vi gør meget for at forklare, hvordan det i virkeligheden er, og vi vil gerne afmystificere formatet. Derfor har vi blandt andet kørt interviews foran DTU-studerende, så de kan se, hvordan det foregår. Og hvis du forbereder dig og har de rigtige kompetencer, så er det slet ikke så svært,« slutter hun.