Alfa Laval Pure Ballast – når et job ikke "bare" er et job


Alfa Laval Pure Ballast – når et job ikke
Eksempelvis på fabrikken i Søborg, hvor vandrensningsanlæg til skibe verden over ventes at blive et område i kraftig vækst de kommende år
- Vi står utroligt stærkt, fordi vi arbejder med produkter, der sikrer og forbedrer miljøet. Det gi'r en helt særlig følelse - det er ikke

- Vi står utroligt stærkt, fordi vi arbejder med produkter, der sikrer og forbedrer miljøet. Det gi’r en helt særlig følelse – det er ikke »bare« et job …

Ordene kommer fra Christian Køhn, der er kvalitetsansvarlig i Alfa Laval Copenhagens produktion af udstyr til rensning af ballastvand på skibe. Fra afdelingen i Søborg ved København udvikles og monteres for eksempel anlæg til ballastvand og til at gøre saltvand til drikkevand.

Vi har et spændende perspektiv, når vi taler om rensningsanlæg til ballasttanke. Vi regner med en mangedobling af produktionen over de kommende 3-4 år; ikke mindst fordi en international konvention er på vej. Den sætter regler op for udledning af vand fra ballasttanke, da ingen jo ønsker at sprede svovlorm eller andre skadelige organismer via ballastvandet, fortæller fabrikschef Simon Palsøe.

Reglerne vil betyde, at alle skibe, som sejler i internationalt farvand, skal have udstyr til at rense ballastvandet med – og derfor er der lagt op til et pænt stort marked.

- Vi har et spændende perspektiv, når vi taler om ballasttanke. Vi regner med en mangedobling af produktionen over de kommende 3-4 år; ikke mindst fordi FN er på vej med en konvention, der sætter regler op for udledning af vand fra ballasttanke, fortæller fabrikschef Simon Palsøe.

Kort fortalt handler det om, at et skib eksempelvis kan fylde ballasttanken i Fjernøsten og så tømme vandet ud i Kattegat. Af hensyn til miljøet er det vigtigt, at det håndteres korrekt: Udstyret fra Søborg sørger for at vandet på vej ind filtreres og uv-bestråles, så mikroorganismer ikke kan formere sig i »det nye vand«, der ledes ud i – og når det ledes ud, uv-bestråles det igen.

Faglig stolthed
Christian Køhn er ansat i fabrikken, der har 40 medarbejdere, som benytter Alfa Lavals produktionsstyringssystem ALPS, der bygger på LEAN, hvor man hver morgen gennemgår de forløbne 24 timer og hvad der er på vej, så fejl hurtigt rettes og alt går effektivt med kunden i fokus.


- Det handler om at fange tingene, så de ikke går i glemmebogen,
siger han.

En stor del af omsætningen hentes på skibsværfter i Asien, og når et skib bygges, skal hver del leveres på det rigtige tidspunkt i en stram tidsplan:

- Vi har en faglig stolthed, og tingene skal være i orden. Det er derfor en stor udfordring at koordinere med underleverandører i hele verden og få tingene af sted til rette tid i den rigtige kvalitet. Så det er en levende og udviklende arbejdsplads, fortæller Christian Køhn.

- Vi har en faglig stolthed, og tingene skal være i orden. Det er derfor en stor udfordring at koordinere med underleverandører i hele verden og få tingene af sted til rette tid i den rigtige kvalitet. Så det er en levende og udviklende arbejdsplads, fortæller Christian Køhn, der har været ansat i 1 ½ år.

At han taler om den levende og udviklende arbejdsplads, er det ikke noget, han er ene om: De årlige medarbejderundersøgelser, som har deltagelse af alle 1.700 medarbejdere i Danmark, viser klart, at der er stor tilfredshed.

Det forklares med 3 forhold: Firmaets grundlæggende værdier, dybe rødder og traditioner med plads til forandring samt medarbejdernes engagement.

Simon Palsøe fremhæver, at alle medarbejdere har nøgleroller og indflydelse på arbejdet, og han glæder sig til at skulle ansætte endnu flere nu og fremover:

- Da vi står foran vækst, vil det også betyde, at de skal være med til at udvikle jobbene. De går ikke »bare« ind og overtager et job, understreger han.

På verdensplan er der lidt over en håndfuld seriøse konkurrenter, men Alfa Laval regner med at få en god bid af det kommende marked for rensningsanlæg, fordi produkterne er energieffektive og af høj kvalitet.

Samtidig arbejdes der også med at udvikle og forbedre andre af de produkter, som monteres i afdelingen i Søborg, så der sker hele tiden noget nyt, der gør det interessant og spændende at være ansat.

Danmark centrum for hele verden
Alfa Laval er et svensk firma med 128 års erfaring, 15.000 ansatte og aktiviteter i flere end 100 lande. I Danmark ligger hovedkvarteret i Søborg, hvor der både produceres, udvikles og sælges – og på flere områder har Danmark det globale ansvar. Desuden er der afdelinger i Aalborg, Kolding, Nakskov og Ishøj.

Kernen i Alfa Lavals aktiviteter er baseret på de 3 teknologier: varmeoverførsel, separering og væskehåndtering.

Alfa Lavals komponenter, systemer og service hjælper kunder med at optimere deres processer. De anvendes til at varme, køle, separere og transportere produkter i industrier, som fremstiller levnedsmidler og læskedrikke, kemikalier, medicinalvarer, stivelse, sukker og ethanol.

Løsningerne anvendes også på kraftværker, om bord på skibe, i maskinindustrien, i mineindustrien, til håndtering af spildevand samt til klima- og køleanlæg.

Årsomsætningen i koncernen er på over 20 milliarder kroner, hvoraf knap 4 milliarder er fra Danmark, hvor kunderne typisk findes inden for biotek, lægemidler, energi, rensning, levnedsmidler og søfart.

Alfa Laval

Læs også

Sorter artikler efter emne.