Akutteam med sygeplejersker aflaster sygehuse



Et akutteam af sygeplejersker i Sønderborg Kommune aflaster sygehuse og praktiserende læger – og er desuden en god sparringspartner for sygeplejersker i plejecentre.

Ulla Oppermann Blankholm
Blankholm Kommunikation


Eigil Boll Hansen
Docent

Siden 2012 har et akutteam i Sønderborg Kommune bestående af ti sygeplejersker taget sig af behandling og sygepleje i forhold til akutte sager hos borgere i deres eget hjem. Formålet med teamet er at forebygge unødvendige indlæggelser – og håndtere hurtigere udskrivninger fra sygehusene. En evaluering fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning – KORA – kan dog ikke fastslå, om akutteamet rent faktisk har forebygget indlæggelser, fordi sammenligningsgrundlaget ikke har været tilstrækkeligt.

Eigil Boll Hansen, der er docent i KORA, mener ud fra de interviews, KORA har foretaget med blandt andre sygeplejerskerne fra akutteamet, praktiserende læger og borgere, der har haft besøg af akutteamet – alligevel at teamet er en rigtig god idé.

”Akutteamet har først og fremmest betydet, at man i hjemmesygeplejen har kunnet håndtere nogle mere komplekse opgaver, fordi man har haft det her team med nogle særlige kompetencer for eksempel i forhold til intravenøse behandlinger i borgernes hjem. Man kan også måle forskellige værdier på baggrund af blodprøver taget i hjemmet og give en foreløbig vurdering,” siger Eigil Boll Hansen og tilføjer, at borgerne, som er blevet interviewet i forbindelse med evalueringen, er meget tilfredse med at kunne få den form for behandling frem for at skulle tage af sted på sygehuset.

De kan i stedet fortsætte deres liv, helt som de plejer, som Eigil Boll Hansen bemærker.

Det kan gøres endnu bedre

Evalueringen peger på nogle ting, som Sønderborg Kommune kan gøre bedre for at få akutteamet til at fungere endnu mere optimalt.

”Retter man op på de ting, vil det gavne akutteamet og gøre idéen endnu bedre. Grundlæggende er akutteamet en god idé – både ud fra borgernes – men også ud fra sundhedspersonalet i kommunens synspunkt. De fortæller, at det betyder noget for dem, at der er et akutteam, de kan spørge til råds, når de selv er i tvivl”, siger Eigil Boll Hansen og fortæller, at en af akutteamets udfordringer er, at det ikke har haft ret til at foretage målinger uden at skulle kontakte en læge hver gang for at få en ordination.

Det har ifølge Eigil Boll Hansen besværliggjort arbejdet for nogle af akutteamets sygeplejersker, når de eksempelvis har skullet tage blodprøver til at måle infektioner, betændelsestilstande eller blodsukker. Den praksis mener Eigil Boll Hansen, at man skal gøre noget ved, lige som det også er beskrevet i evalueringen.

Arbejdsdelingen bør præciseres

Evalueringen peger også på, at man bør præcisere arbejdsdelingen mellem akutteam og den øvrige hjemmepleje, styrke samarbejdet mellem akutteam og praktiserende læger, så flere læger henviser til akutteamet – og præcisere hvem der har behandleransvaret, når en patient bliver henvist til akutteamet fra sygehuset.

Eigil Boll Hansen er helt overbevist om, at man i Sønderborg Kommune vil fortsætte med akutteamet og fremadrettet vil se på, hvordan man kan videreudvikle det.

”Det er bestemt en arbejdsform, man kan bruge andre steder, og andre kommuner – for eksempel Helsingør – har haft noget tilsvarende i mange år. Nu er idéen ved at brede sig til flere kommuner,” siger Eigil Boll Hansen.

Selv om der ikke er tilgængelige data til at dokumentere, at akutteamet har betydet færre indlæggelser, så kan man helt faktuelt se, at den gennemsnitlige liggetid på sygehuset – i akutteamets levetid – er blevet kortere. Fra 2012 til 2014 er liggetiden faldet fra 5,8 dage til 5,1 dage, og Eigil Boll Hansen mener, at akutteamet har en del af æren for den kortere liggetid og altså kan dokumentere, at deres indsats aflaster sygehuse og praktiserende læger.

Fakta om akutteamet

  • Akutteamet blev oprettet i 2012 af Sønderborg Kommune.

  • Teamet består af ti sygeplejersker, der i tidsrummet 7-23 tager sig af behandling og sygepleje i forhold til pludseligt opstået sygdom eller ulykker hos borgere i eget hjem.

  • Formålet er at forebygge unødvendige indlæggelser og håndtere hurtigere udskrivninger fra sygehuset.

  • KORAs evaluering af forsøget med akutteam er baseret på data fra Kommunaløkonomisk Sundhedsinformationsgrundlag og fra Sønderborg Kommune. Desuden interviews med sygeplejersker fra akutteamet, hjemmesygeplejersker, sygehusansatte, praktiserende læger og borgere, der har haft besøg af akutteamet.