Øvrigt

Æl­d­re­sek­to­ren er et oplagt jobmarked for pædagoger

Der bliver født færre og færre børn, og samtidig bliver der flere og flere ældre. Det kan være, at du som pædagog snart skal overveje, om din omsorg skal rettes mod nogen, der er 60 til 90 år ældre end dem, du retter den mod i dag. Ældresektoren bliver formentlig et oplagt jobmarked for pædagoger i fremtiden.

Er du klar til at skifte børnene ud med ældre? Det svarede omkring halvdelen af de adspurgte medlemmer i en undersøgelse fra BUPL ja til, ifølge Børn & Unge. I dag er det dog kun ganske få pædagoger, der arbejder med ældre, men måske er det værd at holde øje med det oplagte jobmarked, når det er alment kendt, at der fødes færre børn og kommer flere ældre?

”Det er velkendt, at der bliver færre børn og flere ældre. Samtidig er der en vis afgang inden for ældresektoren, så der bliver flere ledige job i de kommende år. Derfor kan det være en god idé at tænke over, om man er interesseret i at arbejde inden for området,” siger Bent Greve på dknyt.dk.

Behov og ønsker hænger sammen

Behovet hænger godt sammen med ønskerne hos de ældre: En undersøgelse fra SFI – Det Nationale Center for Velfærd viser, at de gamle er meget tilfredse med deres pleje, men at det sociale liv trænger til en kæmpe vitaminindsprøjtning.

”Sociale relationer er en vigtig del af det at være menneske, og det betyder mindst lige så meget, når man bliver gammel. Og hvis man ikke kan selv, har man brug for en hjælpende hånd,” siger Margrethe Kähler til Børn & Unge.

Hun er chefkonsulent i Ældresagen, og hun mener, at netop pædagoger er gode til at aflæse sociale situationer og få det bedste ud af dem. Ældre kan nemlig også mobbe hinanden, præcis lige som det kan foregå på Troldestuen i børnehaven. Det har Birgitte Otte, som er en af de få, der i dag er pædagogisk ældremedarbejder, erfaret.

Hun har været på et ældrecenter i mere end 20 år og er oprindeligt uddannet håndarbejdslærer, men har derefter i høj grad satset på den pædagogiske vinkel i sit arbejdsliv; i en skolefritidsordning i Aalborg Kommune og siden på Fyensgade-Centret, hvor cirka 700 pensionister har deres gang i løbet af ugen.

”Jeg tænker tit, at jeg lige så godt kunne arbejde i en fritidsordning, for mit arbejde handler i høj grad om at holde god takt og tone blandt brugerne, og om hvordan vi vil omgås hinanden her i centret. Ældre mennesker kan også finde på at mobbe og tale grimt til hinanden,” siger Birgitte Otte til Børn & Unge.

Ikke så stor forskel på børn og ældre

Hun arbejder som yogainstruktør i Fyensgade-Centret og mener som nævnt ikke, at arbejdet med de ældre er så forskelligt fra at arbejde med børn.

”Før arbejdede jeg med børn, men jeg bruger mange af de samme pædagogiske redskaber i arbejdet med ældre. Det er selvfølgelig to meget forskellige grupper, men med en pædagogisk baggrund kan du i virkeligheden arbejde med alle typer mennesker,” siger Birgitte Otte.

Ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad tilbage fra 2012 kritiserer Ældre Sagen kommunerne for ikke at efterleve servicelovens paragraf 81 og dermed bruge de nødvendige midler på at ansætte pædagoger, som ifølge artiklen især vil komme de op mod 70 procent af plejehjemsbeboerne, som er demente, til gode.

”Kommunerne burde give gamle mennesker på plejehjem de samme muligheder som andre borgere, blandt andet ved at sætte flere pædagoger på plejehjemmene til at stå for musik, maling, dansk, gymnastik og værkstedsaktiviteter. Det er en måde at forbedre beboernes livskvalitet på. Ikke mindst de dementes. Lige nu er antallet af pædagoger på plejehjem minimalt,” siger chefkonsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Danmarks Statistik vil antallet af personer, der er fyldt 65 år stige i alle år helt frem til 2044, hvor der vil være 1.529.000 i aldersgruppen, hvilket svarer til 25 procent af befolkningen.

Læs også